Verkiezingsprognose

Geschreven door Progressief Woerden op 2 november 2009

Het blijft koffiedik kijken, maar PW fractielid Frans Gottmer onttrekt zich niet aan dit gezelschapsspel. Maar wat meer is: hij weet met referentie aan de onderzoeken van de Hond en de Politieke Barometer, waarin Frans veel meer vertrouwen heeft dan in die van de Hond, ons een inspirerend vergezicht voor te toveren. Wat zou er voor Progressief Woerden in het vat zitten? We weten het pas op 3 maart 2010, 22.00 uur, maar als we als PW ons best doen en D66 zakt door het ijs, omdat de AP-factor hier toch minder dan verwacht werkt, dan zou de prognose van Frans zo maar kunnen uitkomen!

Enige tijd geleden maakte ik voor de fractie een analyse van de verkiezingsresultaten zoals die tijdens de Europese verkiezingen in Woerden zijn geboekstaafd. Het is natuurlijk geen geheim dat onze moederpartij PvdA in een dipje zit. Bij de Europese verkiezingen wordt dat enigszins gecompenseerd door de groei van Groen Links. Samen sterk is misschien iets teveel gezegd, maar het helpt wel. Het totale verlies van de PW combinatie is 7%. Het resultaat van de PVV is 14%. Kennelijk dragen wij daar voor de helft aan bij, waar de rest van de PVV vandaan komt is minder duidelijk, waarschijnlijk ook een groot deel van niet stemmers. In peilingen verliezen ook CDA, VVD en CU. Ook aan D66 wordt verloren. Ongeveer 30% van de D66 winst komt van de PvdA. Wat ook op viel in deze vergelijkingen is de verhouding tussen Inwonersbelangen en het CDA (natuurlijk niet bij de Europese verkiezingen, maar ik heb alle resultaten sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen bijgehouden). Het CDA raakt ongeveer 31% van het resultaat kwijt als IB mee doet. Deze partijen waren in belangrijke mate communicerende vaten.

Om een inschatting te kunnen maken wat mogelijke gevolgen zijn voor de komende verkiezingen ben ik te biecht gegaan bij peilingen. De meest sensationele peilingen komen altijd van de Hond, deze peilt niet alleen maar past ook een onbekende trendfactor toe (de z.g. methode de Hond). Hierdoor worden zowel groeiers als de dalers extra geaccentueerd. Zelf heb ik daarom een voorkeur voor de Politieke Barometer die peilt gewoon de stand van het moment. Ik heb uit de achterliggende 7 peilingen een trend berekend. Als we deze (landelijke) cijfers vertalen naar de verhoudingen in de Woerdense Gemeenteraad dan krijgt PW 5 zetels evenals D66. Het CDA 6. De PVV zou in Woerden ook 6 zetels krijgen en de SP 3. Deze partijen zullen niet meedoen in Woerden, dus er hangen dan 9 zetels boven de markt. Als Progressief Woerden daarvan de helft van de SP stemmen en een kwart van de PVV stemmen zou kunnen terugwinnen, dan zouden het zomaar 8 tot 9 zetels kunnen worden.

Peilingen zijn echter landelijk en in Woerden wordt net iets anders gestemd meestal winnen de christelijke partijen hier iets meer. Als ik bovenstaande rekensom loslaat op de cijfers van de Europese verkiezingen dan blijft een goed resultaat voor PW mogelijk, maar vanzelf zal het niet gaan. Het is echter ook mogelijk, dat een aantal partijen dicht bij elkaar in de buurt eindigt bijvoorbeeld 5 tot 6 zetels voor CDA, PW, D66 en IB; zeker als het CDA 31% moet afstaan aan IB. Dat kan nog leuke formatievragen opleveren. Er zijn natuurlijk ook nog andere bewegingen mogelijk. Meerdere partijen kunnen baat hebben bij de afwezigheid van de PVV. Meerdere partijen zullen verliezen aan D66.

Maar wij moeten natuurlijk ‘Gaan voor goud’ of ‘Streven naar zeven’ de ‘dood’ zal het niet worden, maar “gladiolen” zijn ook nog niet uitgesloten.

Frans Gottmer.


Deel dit artikel