Verkiezingskoorts? Niet bij die van de provincie

Geschreven door Wim van Geelen op 22 februari 2011

Bijna een week verwijderd van de Statenverkiezingen en dan is de vraag legitiem of de verkiezingskoorts in Woerden al om zich heen grijpt. Wie zaterdag het Kerkplein en omgeving bezocht kon een x-aantal folders in zijn of haar maag gesplitst krijgen, maar daar bleef het dan bij. Koorts kreeg je er niet van. Maandagavond 14 februari jl. organiseerde Progressief Woerden een verkiezingsavond. Daar kwamen zo’n 50 mensen op af, maar om van het gebodene koorts te krijgen is wat overdreven. Over de provincie ging het nauwelijks en de verkiezingen daarvoor staan toch voor de deur? Het vraagteken is overbodig, alhoewel! Weet het gros van de Woerdenaren dat van die verkiezingen? De foldertjes die deze week nog op de deurmat vallen, zullen bij de meesten hier ongelezen in de blauwe bak belanden. de opkomst zal tegenvallen. Toch zijn de met afstand spannendste Statenverkiezingen ooit aanstaande.

Opwinding is er ook nauwelijks. Een debat, maandagavond 21 februari jl. op de TV tussen de lijsttrekkers van de VVD en de PvdA van de Eerste Kamer ging niet door. De gebeurtenissen in Libië waren van meer belang en terecht, want Hermans en Barth gaan toch niet de provincie in?

Toch werd het diezelfde avond bij Pauw & Witteman nog even leuk. Bart Chabot , door P & W ingehuurd om wekelijks verslag te doen van de provinciale verkiezingen was met opperchagrijn Jan Nagel, voorman van de 50+ partij, op bezoek geweest bij een verkiezingsbijeenkomst van de VVD Noord Holland. Jan was niet uitgenodigd, maar had slim bedacht dat bij een dergelijke bijeenkomst hooguit 30 mensen present waren. Dus had hij iets meer dan dertig 50+’ers bereid gevonden met hem die vergadering te verstoren. Mooie beelden waren dat, eindelijk wat leven in de brouwerij, maar nog mooier was de manier waarop Nagel, geprovoceerd door P & W. zich te kijk liet stellen. Er werden de 50+’ers door Nagel een aantal vette worsten voorgehouden. Maar gaat de provincie daarover? Op de vraag wie dat dan zou moeten betalen, bleef Nagel het antwoord schuldig, behoudens dan dat hij vond dat die rekening in ieder geval niet bij zijn doelgroep gelegd moest worden. Op die club dus vooral niet gaan stemmen, zegt deze 65+’ er.

Toch moet het triest zijn om als potentieel Statenlid campagne te gaan voeren. Want als er iets niet leeft in de politiek dan is dat wel de provincie. Die wordt door het grote publiek niet serieus genomen. Neem nou de provinciale politici. Wie kent b.v. Roel Robbertsen? Kent u als lezer van deze column hem niet, dan bevindt u zich in goed gezelschap. Want slechts 14% van de Utrechters weet dat hij de commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht is. Roel zit daar niet zo mee met die onbekendheid, want hij doet gewoon low profile zijn heilzaam werk als voorzitter van Gedeputeerde Staten. Voor de intimi: het Dagelijks Bestuur van de provincie. De bekendheid van Roel is veel en veel groter dan die van zijn gedeputeerden. Gedeputeerde Bart Krol (CDA) is bekend bij 3% van de Utrechters. Zijn collega’s Remco van Lunteren (VVD), Anneke Raven (CDA), Wouter de Jong (ChristenUnie) en Marjan Haak (ChristenUnie) zijn maar bij 1% van de Utrechters bekend en dan was het bij Marjan Haak nog een voordeeltje dat er ook Woerdenaren in het TNO/Nipo-panel zaten waaruit deze cijfers voorkomen.

Nog iets meer dan een week en dan is het zo ver. Dan hoeven we de koorts niet meer op te nemen. Maar dan weten we wel of dit Kabinet kan blijven voortbestaan. Krijgen de regeringspartijen en gemakshalve stop ik de PVV er ook maar bij, de meerderheid in de Eerste Kamer?

Is dat niet het geval dan zullen er, als het aan GroenLinks leider Jolande Sap ligt, op nieuwe verkiezingen uitdraaien. Nee, niet voor de provincie, maar voor de Tweede Kamer

Dat er dan van verkiezingskoorts weer wel sprake zal zijn behoeft geen toelichting. Dat weet iedereen en als men het onverhoopt niet mocht weten, dan zal men het merken.


Deel dit artikel