Verkiezingsdag

Geschreven door Wim van Geelen op 19 september 2012

Verkiezingsdag, 12 september 2012. De wekker loopt om 06.00 uur die morgen af. Vroeg, maar als voorzitter van een stembureau moet je een uur later in het stembureau staan. Er moeten nog zaken in gereedheid gebracht worden. De stemhokjes in elkaar gezet, de stembus op slot gedaan, verwijzingsbordjes aangebracht, het proces-verbaal bekeken en al half ingevuld, een dagschema gemaakt voor de mede-stembureauleden en de stembiljetten geteld. Zitten er wel precies 1000 exemplaren van in de doos? Belangrijk om te weten, want aan het eind van de dag (21.00 uur) moeten de ingeleverde stempassen af van die 1000 en dat getal moet dan kloppen met de biljetten die er over zijn.

Om klokslag 07.30 uur gaat de schooldeur van de Achtsprong , eind Stromenlaan open. De eerste kiezers druppelen binnen. Het zullen er die dag tegen de 700 worden.

Om 10.00 uur wordt de rij even onderbroken doordat er een schoolkas aankomt. De juf vertelt de kinderen hoe het stemmen werkten wie er achter de tafel zitten. Ze zijn matig geïnteresseerd, op. Neem ze het eens kwalijk,  Maar één meisje  toont wel veel interesse. Ik herken haar. Het is Floor, de dochter van Loes, die als nummer 28 op de PvdA-lijst staat.

Snel even ge-sms’t met Loes, die antwoordt :”He wat leuk zeg! Met democratie kan je niet vroeg genoeg beginnen”.Wat natuurlijk zo is.

Na een lange zit moet na 21.00 uur het moeilijkste van de dag nog beginnen. Het tellen van de stemmen. Om precies 21.00 uur gaat de bus open en stromen de opgevouwen biljetten eruit. Die moeten eerst uitgevouwen worden. Een heidens werk.  Als er een stapeltje uitgevouwen is wordt dat stapeltje opgepakt door de tellers. Op de tafels staan bordjes met de partijnamen. Al snel is zichtbaar dat twee partijen eruit springen. De VVD en de PvdA ontlopen elkaar niet veel, maar uiteindelijk is de VVD in stembureau 12 het grootst.  Maar het was een nek aan nekrace. Een telefoontje naar huis leert dat dit ook het landelijke beeld is.

Later blijkt het landelijk beeld, PVV en SP ontlopen elkaar nauwelijks en datzelfde geldt voor de SGP en GroenLinks , ook op te gaan voor dit stembureau.

Zelf heb ik dat na al die jaren op een stembureau gewerkt te hebben altijd merkwaardig gevonden. In de uitslag van zo’n lullig stembureau  weerspiegelt zich de landelijke verhouding.

Zijn de stemmen geteld dan wordt het spannend op het stembureau. Want kloppen de aantallen wel? In mijn geval was er een verschil van vijf en dat zal bij de andere stembureaus niet anders zijn. Het is inmiddels over tienen. Dus nog maar een keer tellen. Het verschil wordt kleiner en kleiner, maar net niet nul. Dat wordt aangetekend op het proces-verbaal en dan is het inpakken geblazen. Op naar het Stadhuis waar de spullen ingeleverd en gecontroleerd worden. Om 23.45 uur is het eindelijk tijd om naar huis te gaan. De TV staat uiteraard aan en met één oogopslag is duidelijk dat de PvdA het goed gedaan heeft en GroenLinks beroerd heeft gepresteerd.

Twee namen komen bij me op: Diederik Samsom en Tofik Dibi. Samsom heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd. Een paar weken eerder hielden wij van Progressief Woerden er rekening mee dat Loes het niet zou halen een kijk nu eens: ook de nummers 29 tot en met 38 komen in de Kamer. Bij GroenLinks aanvankelijk drie, maar via een lijstverbinding worden het er nog vier. Waaraan dat echec heeft gelegen? In ieder geval niet alleen aan Dibi. In Trouw van 17 september worden 10 redenen opgesomd voor de nederlaag.  Daaraan worden 10 adviezen gekoppeld. Het zijn de volgende:

  1. zadel bij vertrek als partijleider je opvolger niet met een onmogelijke opdracht op ("politie"-missie-Kunduz);
  2. Loop niet te ver voor de troepen uit (Kunduz-akkoord);
  3. Smeed een team en ga niet rollend met elkaar over straat;
  4. Kom terug naar Den Haag als er in de vakantietijd een stemming gehouden moet worden en laat Blondie niet sneren "Strandpartij";
  5. Handel een kwestie als die met Mariko Peters sneller en adequater af;
  6. Zorg voor voldoende draagvlak binnen de partij als er over reen kwestie als die met Dibi  een besluit genomen moet worden;
  7. Houd koers! Wat is GroenLinks? Links, liberaal, groen of gewoon radicaal-liberaal?
  8. Wees open, maar niet teveel. Laat beperkt in je keuken kijken;
  9. Gebruik geen attributen als de stekkerdoos van Sap;
  10. Laat de kiezers niet zien dat, zoals partij-mastodont Tof Thissen deed, de partij kennelijk niet in staat is geschikte Kamerleden te vinden.

 


Deel dit artikel