Tijdige hulp voor ieder kind

Geschreven door Loes Ypma op 1 februari 2013

Ik ben bezorgd over het feit dat veel kinderen die direct hulp nodig hebben van Jeugdzorg, deze niet tijdig krijgen. Slechts een op de drie kinderen heeft binnen de wettelijk gestelde termijn van vijf werkdagen contact met een gezinsvoogd. Ik vind dat ieder kind zo snel mogelijk de hulp moet krijgen die hij of zij nodig heeft.

Daarom steun ik de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in zijn oproep aan Jeugdzorg om scherpere prioriteiten te stellen, zodat kinderen sneller geholpen worden.

De afgelopen maanden heb ik verschillende jeugdzorginstanties bezocht. Zo was ik recentelijk nog bij een organisatie in Amsterdam. Daar sprak ik met hulpverleners en pleegouders. De kinderen die door deze mensen geholpen worden hebben meestal een hele geschiedenis. Ze hebben problemen en vaak thuis al veel meegemaakt.

Het is van het grootste belang dat deze kinderen zo spoedig mogelijk hulp krijgen als ze deze acuut nodig hebben. Door contact te hebben met de gezinsvoogd kan de hulp goed worden opgestart, onzekerheden kunnen worden weggenomen en er kan voorzichtig een plan voor de toekomst worden gemaakt.

Verder was ik in Made op bezoek bij een gezin wat te maken heeft met veel verschillende hulporganisaties. De zoektocht naar de juiste hulpverlener is voor hen een hele puzzel. Snel en goed contact met een gezinsvoogd kan dit probleem uit de weg nemen en de zorg voor de kinderen in goede banen leiden.

Kortom: hoe eerder contact met een gezinsvoogd, hoe beter. Daarom roep ik Jeugdzorg op om het komende jaar alles op alles te zetten kinderen binnen vijf werkdagen te helpen.


Deel dit artikel