Terugblik op de verkiezingsuitslag

Geschreven door Progressief Woerden op 29 maart 2010

Die verkiezingen pakten op 3 maart jl. niet goed uit voor Progressief Woerden en dan begint het puzzelen. Wat zou de reden kunnen zijn? Moet die landelijk worden gezocht, heeft de fractie steen laten vallen of kwam het College met maatregelen, die "de burgers van Woerden" niet lustten? Over deze vragen laat Frans Gottmer zijn licht schijnen.

Onder de titels Woerdense uitslagen 2006-2010 en verkiezingsresultaten 2010 wijken, maakte ik een paar cijferoverzichten van de verkiezingsresultaten van 3 maart j.l. Treurige beelden natuurlijk, maar dat wisten we al.

Uit de cijfers kun je natuurlijk niet af leiden waarom mensen gestemd hebben zoals ze gedaan hebben. Ik zal mij desondanks verstouten hier en daar wat suggestieve kanttekeningen te maken.

Bij de uitslagen 2006-2010 heb ik ook een kolommetje toegevoegd met de landelijke resultaten van partijen. PW is dan de enige partij die verliest t.o.v. het landelijk beeld. Het PW resultaat ligt dicht bij het landelijk PvdA resultaat.

Uit het totale beeld blijkt dus eerder dat we hier met een afstraffing van de collegepartijen te maken hebben dan met een landelijk beeld. De grootste dalingen voor ons doen zich voor in Harmelen (6c/bedrijventerrein?) en het centrum (parkeerbeleid/evenementen?). Verder zal de anti OZB lobby ook wel een rol gespeeld hebben.

De westelijk randweg valt niet op in het stemgedrag; in Woerden-West was ons resultaat niet opvallend slecht.

De grootste inhoudelijke zeperd is waarschijnlijk de namens ons aangekondigde bezuinigingen van 2009 geweest. Ook hebben wij ons ook zeer beijverd om ze weer van tafel te krijgen. Het college toen opblazen was waarschijnlijk beter geweest.

Overigens zijn wij in twee wijken, Molenvliet en Bomen&Bloemen de grootste gebleven. Nog niet alles is verloren.


Deel dit artikel