Schokkend

Geschreven door Wim van Geelen op 27 juli 2011

Schokkend en dat is nog veel en veel te zacht uigedrukt was de terroristendaad van ene Breivik in Oslo en op het eilandje Utoya. Schokkend is het zonder meer dat diens verwrongen gedachtegoed spoort met dat van de Nederlandse PVV. Door Breivik de enige echte cultureel conservatieve partij genoemd. Er is van de kant van collega-columnisten al gewezen op de treffende overeenkomst tussen dat gedachtegoed en wat PVV-ideoloog Bosma neerkalkte in zijn “ De schijnelite van de valse munters”. Waar de vrijheid van meningsuiting, te vuur en te zwaard verdedigd door de PVV’ers, niet toe kan leiden. Over verdedigen gesproken, dat gebeurde onlangs met succes door Bram Mosckowicz . Tot voor kort niet geweten dat Bram als ordinaire geldwolf de belastingen voor minstens 1 miljoen getild heeft en dat bedrag wordt ongetwijfeld meer als ook zijn boeken van 2007 tot 2010 zijn gecontroleerd. Ook schokkend, maar natuurlijk van een andere orde. Dat geldt helemaal voor de derde schokkende gebeurtenis. Als je op zondag in Woerden door omstandigheden gedwongen absoluut melk nodig hebt, dan kan je dat hier nergens kopen.

Wilders was er als de kippen bij om een tweet te plaatsen over de schokkende gebeurtenissen in Noorwegen, “de dader is een gewelddadige zieke psychopaat”. Het woord knettergek zou beter op zijn plaats zijn geweest, maar dat had hij enkele jaren eerder in de Kamer gebruikt voor minister Vogelaar. Op de geestvermogens of beter: de onvermogens van dit soort lieden is moeilijk vat te krijgen als men echt buiten beeld wil blijven. Maar op de politieke dimensie van de wandaad kan dat wel. Effe dimmen, zoals Marijnissen ooit in de Kamer zei. Niet de vrijheid claimen om alles maar te zeggen wat je denkt. Zoals Cohen in diezelfde Kamer aanspreken als de voormalige burgemeester van Islamsterdam. Goed dat GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi een Kamerdebat heeft aangevraagd met het doel Wilders uit te nodigen om klare wijn te schenken over zijn anti-Islamideologie. Want er is geen ontkomen aan: de waarheid is dat de PVV punt voor punt en woord voor woord, tot het ranzige vocabulaire aan toe, datgene verkondigt wat massamoordenaar Breivik in zijn Manifest verwoordt. Dat maakt, zoals Elsbeth Etty in haar column “Wie haat zaait” in de NRC van 26 juli jl. schreef, de PVV niet medeplichtig aan het bloedvergieten, maar wel aan het vergiftigen van – soms uiterst labiele- geesten.

Van haatzaaien en dan komen we automatisch bij de tweede schokkende gebeurtenis van afgelopen week terecht en wel bij de advocaat van Wilders, Bram Moszkowicz. Die heeft de belasting voor een groot bedrag getild, maar hij komt er genadig van af. De Belastingdienst legt een boete en naheffing op. Voor de zekerheid dat dit betaald wordt is beslag gelegd op Bram’s pand aan de Herengracht. Wat een schande, maar toch ook een beetje onbegrijpelijk. Want menig winkeldief, autochtoon of allochtoon, komt er heel wat minder genadig van af. Als de bijkomende straf maar is dat de kop van Bram nooit meer op de TV te zien zal zijn, kan ik daar vrede mee hebben.

Geen vrede echter met het feit dat je in Woerden op zondag geen melk kunt kopen. Soms is dat absoluut nodig, zoals mij afgelopen zondag overkwam. Nou hebben we als Progressief Woerden , VVD en D66 de stemming over de openstelling op zondag van supermarkten nipt gewonnen, maar het komt nu op de uitwerking aan. In de loop van het jaar zal blijken of het College erin slaagt om met een werkbaar voorstel te komen. Persoonlijk ben ik er niet gerust op dat dit zal lukken. Er moet met de uitbaters namelijk nog wat geregeld worden en nog steeds haal ik me het beeld voor de geest van wethouder EZ, Bob Duindam, die in de Raad zijn handen ten hemel hief en daarbij opmerkte dat hij er met die uitbaters nooit zou uitkomen.

Wordt dus vervolgd.


Deel dit artikel