Prognose voor 3 maart 2010

Geschreven door Progressief Woerden op 12 februari 2010

Om de zoveel tijd verblijd ik mijn fractie met een prognose van de verkiezingsuitslag. Met nog maar een maand te gaan heb ik alle gegevens, die mij relevant leken, bij elkaar geveegd voor een prognose. Reken mij, Frans Gottmer, me er maar op af op 3 maart 2010, 22.00 uur!

Wishful thinking en andere gedachten over de mogelijke verkiezingsuitslag.

De Woerdense gemeenteraad heeft 36 raadszetels nodig om de verwachtingen van de lijsttrekkers te honoreren. Behalve Loes Ypma en Ineke Stouthart verwacht iedereen groei. Deze winst zullen we echter niet uit kunnen tellen op 3 maart, simpelweg omdat we dan maar 29 zetels te verdelen hebben.

Zelf volg ik de ontwikkelingen in de peilingen van de Politieke Barometer en bereken ik steeds een trend op basis van de laatste 7 waarnemingen. Met die trend bereken ik dan een prognose.

Ik loop de gedroomde winnaars even langs met de peilingresultaten t/m 11 februari.

D66 staat al lang op winst maar niet meer zoveel als een half jaar geleden. In mijn prognose berekening komen zij uit op 11,4 % ofwel 3 zetels. De VVD staat iets hoger met 12,8 % en zou op vier zetels uit kunnen komen. De grootste partijen blijven Progressief Woerden en het CDA met respectievelijk 21 % en 20,7 %; beiden 6 zetels. Er is ongeveer 23,5 รก 24 % nodig om op 7 zetels uit te komen. De CU zou op 4,2 % uit komen; 2 zetels. Op basis van deze prognose is het een dubbeltje op zijn kant of de SGP de ene zetel behoudt. Tot nu toe 22 zetels verdeeld. De PVV en de SP die in Woerden niet mee doen zouden in woerdense verhoudingen goed zijn voor resp. 5 en 2 zetels. De grootste vraag is natuurlijk waar die terecht komen.

Maar eerst nog de volgende kanttekeningen:

Mijn zetelberekeningen zijn rekenkundig. In werkelijkheid gaat om de kiesdeler en om restzetels.

Het betreft hier landelijke peilingen. In Woerden scoren met name CDA en CU meestal hoger dan landelijk.

Zoals gezegd de grootste vraag is waar de zetels van PVV en SP terechtkomen. Ongetwijfeld een deel bij onze eigen brave opportunisten van Inwonersbelangen. Ook de gevestigde partijen als CDA, VVD en PvdA (dus PW) mogen hier wat van verwachten. Een deel zal ook naar thuisblijvers gaan, maar die spelen geen rol in de zetelverdeling. Alleen uitgebrachte stemmen tellen.

Tot op heden maakte ik alleen sommetjes, laat ik mij nu eens aan een voorspelling wagen:

CDA: 7 ; PW: 7; VVD: 4; CU: 3; D66: 3; IB 4; SGP: 1.

Er kan een 3-partijen-coalitie gevormd worden van CDA , Progressief Woerden en een derde partij. Voor andere combinaties zijn minstens 4 partijen nodig.


Deel dit artikel