Nieuwe politiek – nieuwe politici

Geschreven door Marieke van Noort op 18 november 2013

Veel mensen reageerden verrast toen onze nieuwe kandidatenlijst werd gepresenteerd. Ja, Progressief Woerden heeft een vrijwel geheel nieuwe groep mensen die staat te trappelen om na de verkiezingen nieuwe politiek te gaan bedrijven. We gaan de wijken in, vragen dorpsplatforms of we welkom zijn en laten ons horen via social media en deze nieuwe website.

Gewoon een groep mensen die de visie van Progressief Woerden op de samenleving wil combineren met alles wat er in diezelfde samenleving te horen valt. We zijn ons aan het inwerken en dat doen we vooral in gesprek met mensen, organisaties en bedrijven. En nee, dat is geen verkiezingsretoriek of populisme. Terwijl we graag ieders mening horen, maken we onze eigen keuzes. En dat doen we na de verkiezingen ook.

Maar is het dan wel slim, bijna alle ervaring overboord gooien en opnieuw beginnen? Ik denk dat het nodig is. Nodig om ècht nieuwe politiek te gaan maken. Als je één of twee mensen vervangt in een fractie, blijft de oude cultuur bestaan. De nieuwkomer(s) moeten zich dan aanpassen aan de oude cultuur. Nu kan zich vanuit een hele nieuwe situatie een nieuwe cultuur  gaan vormen.

Gelukkig hebben we met Gerard op 4 en Jelle op 6 nog wel de nodige bagage in de toekomstige fractie. Zij staan ook vol achter het voeren van nieuwe politiek, terwijl zij er samen voor zullen zorgen dat we onze standpunten in historisch perspectief kunnen plaatsen. Maar daarbij maakt deze nieuwe groep mensen wel eigen afwegingen. De afwegingen die gebaseerd zijn op ons verkiezingsprogramma en de gesprekken in de samenleving.

En ik? Ik ben trots op het feit dat ik die mooie lijst aan mag voeren. Ik ben vrij onervaren in de praktijk van de gemeenteraad. Maar ik werd 20 jaar geleden, op mijn 16e, al politiek actief. Dus echt een groentje ben ik ook niet meer. Ik ga wel zo open mogelijk de verkiezingen in. Ik heb geen zin om me volledig te voegen naar heersende gebruiken. Je zult mij niet snel een blabla-verhaal horen vertellen als ik ergens geen verstand van heb. Dan zal ik eerder gewoon ‘dat weet ik niet’ zeggen. Uitglijers zal ik vast ook nog wel maken, vermaak voor de andere partijen. Ik hoop dat u het me vergeeft.


Deel dit artikel