Niet schrikken aan de keukentafel

Geschreven door Coby Franken op 5 januari 2014

Het is niet mis wat er staat te gebeuren, en het is wel de hoofdreden om mij kandidaat te stellen als gemeenteraadslid voor Progressief Woerden voor de komende periode. Wij willen niet dat u straks schrikt van die ambtenaar aan uw keukentafel.

Misschien heeft u er al van gehoord: heel veel taken op het gebied van (jeugd)zorg en welzijn gaan straks naar de gemeente. Als u thuiszorg nodig heeft, of opvoedproblemen heeft met uw kind, als het niet meer gaat in huis met uw dementerende partner, of uw broer met een beperking die nu een Wajong-uitkering heeft moet straks op zoek naar een participatiebaan of u zoekt een school die wel passend onderwijs geeft aan uw dochter. U moet er straks voor naar de gemeente. Langzamerhand komen er meer berichten in het nieuws. In het NRC van afgelopen week las ik dat mensen zich straks in 2015 een hoedje schrikken als er opeens een ambtenaar aan uw keukentafel zit. In bijgaand artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag een heel artikel over hoe Rotterdam de thuiszorg anders organiseert met als criterium: brandschoon huis. En dan kan het zomaar zijn dat de ramen buiten niet worden gelapt, want dat is buiten en valt niet onder de definitie van brandschoon ‘huis’.. Of, echt jammer: geen tijd meer voor een praatje of een kopje koffie..

Natuurlijk snap ik de noodzaak van hervormingen in zorg en welzijn. En ik wil best dat mensen zelf ook actief meedoen en denken in hoe hun eigen zorg wordt georganiseerd. Van mij mag u best zelf een doekje over de tafel halen  als de thuiszorg bezig is. Maar er moet ook tijd zijn voor echte aandacht en een praatje. En ik vind dat het geld voor de zorg beter aan goede arbeidsvoorwaarden voor goed opgeleide zorgwerkers kan worden besteed dan aan extra bonussen voor zorgmanagers.

Er blijken enorme verschillen te zijn tussen de keuzes die verschillende gemeentes maken. De komende verkiezingen zullen bepalen welke kant het opgaat met zorg en welzijn in uw gemeente.  Ik hoop dat mensen een sociale keuze maken in het stemhokje.  Dan schrikt u niet straks aan uw keukentafel.

Het artikel van de Volkskrant


Deel dit artikel