Maak experiment mogelijk voor behoud kleine school

Geschreven door Loes Ypma op 30 oktober 2013

Toegankelijk en goed onderwijs is essentieel voor de leefbaarheid in dorpen en steden. Ik heb daarom eerder gepleit voor het behoud van de laatste dorpsscholen, mits de onderwijskwaliteit op orde is. Deze week heeft mijn partijgenoot Jan Schuurman Hess een experiment gepresenteerd waarmee we kleine dorpsscholen kunnen behouden. Ik heb mijn bewondering hiervoor uitgesproken en vraag de staatssecretaris om dit plan te omarmen.

Het plan van PvdA-lid Jan Schuurman Hess brengt maximaal zeven kleine scholen van verschillende denominaties verspreid over het land bij elkaar in een coöperatie. Ouders, leerkrachten en de dorpsgemeenschap zijn niet alleen maximaal betrokken, maar elke school binnen de coöperatie wordt bestuurd en onderhouden door ouders en leraren, zodat op bureaucratie en overheadkosten bespaard kan worden. Zo zet onze actieve partijgenoot zich in voor beter en goedkoper onderwijs en versterking van de gemeenschap.

In de wet zit nog een aantal haken en ogen die het moeilijk maakt om dit plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Belemmerende regelgeving moet worden weggenomen en extra financiële ruimte voor de laatste school in een omtrek van drie kilometer geboden worden. Ik vraag de staatssecretaris daarom of hij bereid is dit experiment te ondersteunen en oplossingen te zoeken voor de belemmeringen die er nu nog zijn. Zodat dit mooie plan een kans krijgt.


Deel dit artikel