Laaggeletterden kansen bieden

Geschreven door Loes Ypma op 5 november 2013

Nederland telt 1,3 miljoen laaggeletterden en het aantal mensen dat niet of onvoldoende kan lezen of schrijven is de afgelopen jaren gestegen. Ik ben blij dat er op initiatief van de PvdA extra geld beschikbaar komt voor lesmethodes voor mensen die niet of onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Dit is bijzonder goed nieuws. Het is namelijk van belang dat iedereen de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen en vaardigheden te leren die essentieel zijn om te functioneren in de samenleving.

 

Ik sprak laatst een moeder die leerde lezen en schrijven, omdat haar dochter van drie jaar liever door papa naar bed gebracht wilde worden 'want jij kan niet lezen hè mama?' Een jonge man vertelde me dat hij leiding geeft aan een aantal mensen op een bouwplaats. Hij kan echter de beoordeling niet zelf noteren. Dat was voor hem het moment om te gaan leren lezen en schrijven.

Deze mensen hebben zich tot nu toe gered, maar om verder te komen moet er iets veranderen. Nu er extra middelen vrijkomen kunnen we hen perspectief bieden op een volwaardige rol in onze maatschappij.


Deel dit artikel