Ken uw raadslid: Marguerite

Geschreven door Progressief Woerden op 5 november 2019

Afgelopen jaar stonden alle fractieleden met een interview in de Woerdense Courant. Dit keer: Marguerite Boersma. Marguerite vind het belangrijk om als raad in gesprek voors en tegens goed af te wegen.

Ooit zat Marguerite Boersma van Progressief Woerden in de Harmelense raad, deed een tijdje ander vrijwilligerswerk en kon het toch niet laten om de politiek in te gaan. "Ik vind het leuk, ben altijd al maatschappijkritisch geweest en wil wat betekenen voor de eigen gemeente." Invloed uitoefenen maar niet zonder grondig onderzoek te doen via internet en gesprekken met inwoners.

Door Winny van Rij

Harmelen – Ze weegt de voors en tegens goed tegen elkaar af voordat ze op de bres springt. "Ik neem niet zomaar alles aan en vorm duidelijk een eigen mening." Neem nu de windmolens. "Alle regio's moeten in 2050 zelfvoorzienend zijn dus moet je goed afwegen welke energiebronnen je gebruikt. Aardwarmte is nog niet genoeg ontwikkeld, en met zonnepanelen alleen red je het niet. De ontwikkelingen gaan snel. Ik ben ervan overtuigd dat we over 5 of 10 jaar windmolens hebben, misschien alleen ter overbrugging tot er goede alternatieven zijn."

Laten voorlichten

Om zelf te ontdekken of windmolens inderdaad zoveel lawaai maken en zoveel slagschaduw geven als iedereen zegt, gaat Marguerite op bezoek. "Met de fractie laten we ons voorlichten, ervaren zelf hoe het is en praten zo mogelijk met omwonenden." Ze beseft dat er verschillende belangen meespelen. "Een agrariër die geld krijgt voor een windmolen op zijn land, denkt er genuanceerder over. Het is de uitdaging dat goed tegen elkaar af te wegen."

Plezier in

De fractie bezoekt ook anderen door iedere maand ergens op locatie te vergaderen zoals bij het Inloophuis aan de Wilhelminaweg of bij Babylon, nu Podium Bredius. "Dan krijgen we een rondleiding, spreken met de mensen en nemen daarna nog een aantal eigen onderwerpen door." Bijvoorbeeld over haar portefeuille financiën. "Ik had nooit gedacht dat ik hier plezier in zou hebben." Of woningbouw. "De bouw baart me wel zorgen met het stikstofverbod en andere regels van de rijksoverheid. Natuurlijk wil ik zo milieuvriendelijk mogelijk leven, maar er is een groot gebrek aan betaalbare huurwoningen. Wat wordt de balans?"

Natuurlijk

Groen is ook een van haar speerpunten. "Ik zou de bushokjes willen voorzien van groene daken en ben blij dat er zoveel bloeiende bermen zijn, ik hoor veel complimenten." Bloeiende bloemen en nestkastjes in de bomen zorgen voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Ik ben ervoor om overlast op een natuurlijke manier te voorkomen in plaats van te bestrijden."

Geen schermpjes

Marguerite houdt van tuinieren en heeft een moestuin. "Verstand op nul en lekker je spieren voelen." Wat ze oogst verdwijnt zo in de keuken voor diverse gerechten. "Ik houd van koken." En ondertussen probeert ze in haar eigen tuin de biodiversiteit weer op orde te krijgen. "Sinds het hier is opgehoogd, zijn er nauwelijks bomen en dus geen vogels meer." Gelukkig doet de zonnebloem het binnen een jaar al fantastisch. Verder kun je Marguerite wakker maken voor een spelletje. "We hebben een kast vol. In de herfst huren we een natuurhuisje in Duitsland en dan gaat er een kist vol mee. Geen schermpjes, geen tv, maar gezellig met elkaar iets doen."

Lees het interview online hier


Deel dit artikel