Ken uw raadslid: Coby

Geschreven door Coby Franken op 13 november 2019

Afgelopen jaar stonden alle fractieleden met een interview in de Woerdense Courant. Dit keer: Coby Franken. Voor Coby is belangrijk dat alle stemmen worden gehoord. Zeker die van minderheden.

Ken uw raadslid: Coby Franken

Ze zit net als vele andere raadsleden voor het eerst in de gemeenteraad sinds maart 2018. "Ontzettend leuk," aldus Coby Franken van Progressief Woerden. "Ik wil echt de stem laten horen van minderheden in onze samenleving omdat de gemiddelde meerderheid hier niet zo snel aan denkt." Teletolk en Regenboogweek zijn enkele voorbeelden. "Ik check bij al het nieuwe beleid op 'iedereen doet mee' en hoop hiermee verschil te maken voor de gemeente."

Woerden – Coby doet dit ook in haar werk als trainer voor Ondernemingsraden, vooral in de gezondheidszorg. "De stem van de werkvloer toevoegen aan beleid van de directie. In de raad werkt het precies zo. Indien nodig spreek je kritisch, houd je dingen tegen het licht."

Ze is zelf onderdeel van een minderheid, is met een vrouw getrouwd. "Ik woon met veel plezier al 18 jaar in Woerden. Het is hier tolerant, heel open in al haar gewoonheid." Dat in tegenstelling tot Den Haag waar ze wel eens last had van negatieve uitlatingen. Woerden biedt een veilige en prettige omgeving maar als je gelijkgestemden wilt ontmoeten moet je naar de grote stad. "In Woerden mag best wat aanbod zijn. Ik hoop dat ik hier op mijn 80ste ook nog graag wil wonen, als een roze oudere met mijn zwarte vrouw in een multicultureel woongroepje."

Briefje van God

Ze komt van de Veluwe met ouders die streng gereformeerd en zeer traditioneel werden opgevoed. "Zij waren zelf wel wat losser maar mijn moeder had wel moeite met mijn Coming Out. Ik was 24. Ze zei: 'Als ik een briefje van God had gehad, dan zou ik het makkelijker vinden'." Vorig jaar was ze actief voor de Regenboogweek. "Toen werd er een kerkdienst georganiseerd en ik dacht dat er misschien 50 mensen zouden zijn maar het zat met bijna 500 mensen bomvol." Ook dit jaar was ze actief bij de Regenboogweek met opnieuw een kerkdienst en ook een 'Roze 50+ muziekcafé' voor de oudere LHBT'ers. "Die gaan niet zo makkelijk naar de stad. Het is een experiment."

Vergaderen is leuk

Met haar partij probeert ze mensen op te zoeken die zich minder snel laten horen. "We vergaderen bijvoorbeeld bij jongerencentra, Philadelphia, het Inloophuis." Hier haalt de partij ideeën op voor haar beleid. "We voegen de stem van de minderheid toe aan de meerderheidsbesluiten." Wat dat betreft zit ze in de raad op de goede plek.

Verschil maken

Het vergaderen zit haar in de genen. "Ik geef er zelf trainingen over, zit in de agendacommissie van de gemeenteraad die bepaalt hoe we alle onderwerpen goed en gestructureerd aan de orde kunnen laten komen." Sinds haar 21ste is ze lid van een politieke partij. "Eerst PSP, later Groen Links." Daardoor hoort ze in Woerden bij Progressief Woerden waar ze relatief kort politiek actief is. "Ik ging vroeger wel eens naar ledenvergaderingen. Ik zag vooral wat oudere mannen en dat sprak me niet aan." Toen de partij voor de campagne in 2014 mensen zocht, en er toen wel jongere mensen actief waren is ze gebleven. "Met de transitie van het sociaal domein ontdekte ik dat je lokaal het verschil kunt maken."

Nut van regels snappen

Coby studeert rechten. "Extra interessant vanwege de relatie met de politiek. Ik wil snappen wat het nut van regels is."

Ken uw raadslid

De gemeenteraad van Woerden telt 31 leden, verdeeld over tien partijen. In deze rubriek laten we u nader met hen kennismaken. Waarom zijn ze de politiek in gegaan, wat zijn hun ambities en wat willen ze voor deze gemeente en haar burgers bereiken?

Lees hier het hele interview online


Deel dit artikel