Jelle en de rol van zijn geloof binnen Progressief Woerden

Geschreven door Jelle IJpma op 7 maart 2014

Moeten mensen die geloven beslist op een christelijke of islamitische partij stemmen? Dat was de vraag op een christelijke mannenbijeenkomst. Ik geloof van niet. Volgens mij zou je dan juist bij een progressieve partij uit moeten komen. Waarom? Dat heb ik graag aan die mannen uitgelegd.

Ik ben Jelle IJpma en ik wil de wereld verbeteren. Daarom sta ik als nummer 6 op de lijst van Progressief Woerden. En welke rol speelt geloof daarbij? Ik weet niet of ik geloof in God. Dat vind ik namelijk een ontzettende moeilijke vraag. Ik weet wel dat ik geloof in Jezus Christus.

Ik voel mijzelf een volgeling van Jezus Christus. Ik voel me ook een volgeling van Franciscus van Assisi. Ik ben Nederlands Hervormd gedoopt. Ik heb jarenlang op de lutherse zondagsschool gezeten. Ik ben in mijn pubertijd actief gewest voor de Waalse kerk in Amsterdam. Ik ben met een katholieke vrouw getrouwd.  En ik voel me betrokken bij de Franciscaanse beweging. Wij komen al zo’n 20 jaar zeer geregeld in Franciscaanse en Capucijner kloosters . Nu zo’n 3 keer per jaar. Dat is meer geweest omdat mijn beste vriend 5 jaar lang Franciscaan is geweest. Ik ben hartstikke christelijk, en zo calvinistisch als het maar kan. Ik wil de wereld verbeteren en ik moet daar mijn best voor doen. 

Dat heb ik van mijn moeder meegekregen. Ik geloof in de Christus van de bergrede. Het idee dat we allemaal kinderen zijn van dezelfde god en dat daarom iedereen gelijkwaardig is. Een revolutionaire gedachte, die de wereld heeft veranderd. En de opdracht is, bijvoorbeeld in de bergrede, om op elkaar te letten, om op de wereld te letten, voor elkaar te zorgen. Dat is een opdracht waaraan ik probeer te voldoen.

Franciscus van Assisi, met z’n aandacht voor de armen, z’n roep om solidariteit, z’n zorg voor milieu en duurzaamheid, is voor mij ook zo’n rolmodel. Maar hij is heilig. Ik niet, ik blijf proberen, maar heilig wordt ik nooit. Ik blijf proberen en daarom ben ik socialist, sociaal-democraat. En Progressief Woerden is geen christelijke partij, oh nee. Maar ik voel me er wel thuis, vanuit mijn achtergrond.


Deel dit artikel