Jaap van der Does

Geschreven door Wim van Geelen op 12 januari 2012

Er wordt veel over en misschien ook wel met Jaap van der Does getwitterd. Dat is overigens niet de reden dat Jaap nu in deze column de hoofdpersoon is. Het heeft alles te maken met zijn, zeker voor de fractie van Progressief Woerden, totaal onverwachts opstappen uit zijn eigen fractie. Bij D66 is het gezicht weg. Want Jaap was het gezicht van D66 en dat al twee decennia lang. Hoe kon het zo ver komen?

Het antwoord op die brandende vraag heb ik niet. Officieel zou er een gebrek aan chemie zijn. Ik kan me daar best wat bij voorstellen. Ik heb dat ruim 1 decennium geleden ook aan het handje gehad. GroenLinks zat in de periode 1996-2000 met 2 mensen in de Raad. Cees Tilanus en Jeannette van Dongen. Op een dag, begin 1999, kreeg ik een telefoontje van Cees. Was ik, als numero 3 op de GL lijst, bereid om in de Raad zitting te nemen? Voordat ik die vraag beantwoordde wilde ik natuurlijk weten wie eruit de Raad ging en waarom. Het bleek Cees te zijn. Reden: geen chemie tussen hem en Jeannette. Cees trok zijn conclusie en vertrok. Het was met Cees zo’n beetje als nu met Jaap. Cees was het gezicht van GroenLinks .

Hoewel Cees natuurlijk als lijsttrekker van GroenLinks meer stemmen binnen had gehaald dan nodig was voor 1 raadszetel ging hij niet voor zichzelf verder. Jaap doet dat wel en ik moet in alle openheid zeggen dat ik dat een verstandig besluit vind. Zou Jaap nummer 2, 3 of 4 van de lijst geweest zijn dan had mijn oordeel anders geluid. Maar Jaap heeft absoluut gelijk: de 1784 Woerdenaren die op hem gestemd rechtvaardigt dit besluit. Zeker is namelijk dat een deel van die 1784 mannen en vrouwen op D66 gestemd hebben omdat zij op Jaap wilde stemmen. Zij vertrouwden hem hun stem toe. Met andere woorden had Jaap kandidaat gestaan voor de Dierenpartij, om maar een dwarsstraat te noemen, dan had hij ook moeiteloos een zetel binnengehaald. Wie kent Jaap niet in Woerden? Hij is altijd op straat aanspreekbaar en als hij niet op straat is dan wel in de Reehorst of op de markt. Mensen kennen hem en hij kent mensen.

In de Raad van 26 januari a.s. zal ongetwijfeld over zijn ontslagbrief worden gesproken. Die brief roept namelijk vragen op. Al was het alleen maar door de bewering dat hij het coalitieakkoord blijft steunen, hoewel hij geen lid meer wil of kan zijn van de coalitie. En wat te denken van de bewering dat er verschil van inzicht was in sommige dossiers. Welke dan? Hoe leg je dat uit? Waar zitten de verschillen dan in politiek opzicht tussen de drie overgebleven D66’ers en de 3 fractieassistenten en Jaap. Ben benieuwd naar de antwoorden van Jaap en van Heerd Jan Hoogeveen, de gedoodverfde opvolger van Jaap as fractievoorzitter.

Het schijnt dat een column van mij ook een rol gespeeld heeft in dit drama. Ik doel dan op de column over belangenverstrengeling. In die column ging het over een door Jaap ondertekende en ingediende motie over het grondwater in het Schilderskwartier. Hem werd terloops gewezen op het gevaar van belangenverstrengeling. Hij woonde toch ook in die wijk en was ok zijn huis niet op houten palen gebouwd? De burgemeester had hem dat trouwens, op aangeven van fractiegenoot, Gerard van der Lit, ook al laten weten.

Kennelijk heeft dit punt zo hoog in de fractie opgespeeld dat het voor Jaap de overbekende druppel geweest is die de emmer heeft doen overlopen.

Gevolg: Jaap wordt eenmansfractie. Twitteraars hebben al een naam voor die lijst bedacht: lijst Snor. Met zijn plaats in de Raadszaal zit het in ieder geval snor: in de binnenring, samen met de fractie van Progressief Woerden. Wordt het toch nog gezellig in die Raad.


Deel dit artikel