“IB schijnheilig”, een persoonlijke noot van de fractievoorzitter

Geschreven door Progressief Woerden op 17 maart 2012

Fractievoorzitter Progressief Woerden Rinus Tersteeg: “IB schijnheilig”, een persoonlijke noot. Er was eens een coalitieonderhandeling en er was een akkoord tussen VVD, SGP, D66 en IB. Het liep toch nog spaak. Een wethouder bij IB werd niet gevonden. Intern kwam men er niet uit. En toen kwam men in de oppositie. En toen begon het grote draaien.

1. Zondagsopening

Bij de coalitieonderhandelingen had IB zich nog een fervent voorstander van de zondagsopening getoond. Toen het voorstel in de raad kwam was men echter unaniem tegen. Eerst was de reactie; we weten het niet want het stond niet in ons verkiezingsprogramma. Later werd dit aangevuld; peiling onder onze achterban heeft uitgewezen dat er toch wel veel Christenen op ons stemmen en we gunnen hen de zondagsrust.

2. Benoeming wethouder fractie CU/SGP

Bij de benoeming van een nieuwe wethouder toont IB zich ernstig bezorgd over de positie van de vrouw en daarom mag Van Tuijl geen wethouder worden. Hij is van de SGP; ja, dat kan dus niet. Het feit dat ze eerder met dezelfde kandidaat graag in een coalitie wilden stappen, zijn ze vergeten. Kennelijk ook dat Cor wethouder zou worden in die 'droomcoalitie' waar IB zo blij van werd.

In de coalitie die wel tot stand is gekomen, is een nieuwe fractie gevormd. Juist om elke twijfel op dit punt weg te nemen is een vrouw door deze combinatie voorgedragen als wethouder.

Dit is kennelijk geheel aan aan IB voorbij gegaan want destijds is er geen woord over gezegd.

Dit zijn maar twee voorbeelden. Maar voor mij levert 1+ 2 op dat IB schijnheilig is.

Rinus Tersteeg

Fractievoorzitter PW


Deel dit artikel