Houd jonge leraren voor de klas

Geschreven door Loes Ypma op 29 oktober 2014

Jonge leerkrachten, net afgestudeerd, zitten vol met ideeën en idealen. Helaas zien we dat er op dit moment te weinig vaste banen zijn, waardoor zij verloren gaan voor het onderwijs. En dat terwijl we weten dat er vanaf 2016 een groot lerarentekort dreigt. Ik blijf daarom vragen om aandacht en maatregelen om deze jonge leraren voor de klas te laten staan. Deze talentvolle mensen hebben we namelijk hard nodig, voor het beste onderwijs voor onze kinderen.

Pas afgestudeerde docenten komen nu vaak na hun studie terecht in een invalpool. Ze moeten iedere ochtend op hun telefoon kijken of er voor die dag een school is waar ze aan de slag kunnen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hun enthousiasme afkalft en dat hun ontwikkeling als leraar stilvalt. Dat mogen we niet laten gebeuren. Zeker niet omdat duidelijk is dat vanaf 2016 een groot lerarentekort dreigt. Daarom is het essentieel dat jonge, net afgestudeerde docenten uitzicht krijgen op een vaste baan en op goede begeleiding.

Enkele tijd geleden heeft de minister aangegeven 150 miljoen euro te investeren om 3000 startende docenten aan de slag te houden. Daarnaast is in overleg met de onderwijssector afgesproken dat oudere docenten hun nieuwe jonge collega’s gaan begeleiden. Zo geven we nieuwe juffen en meesters een baan en alle kansen om zich te ontwikkelen tot een nog betere docent. De komende tijd blijf ik aandacht vragen voor de positie van deze net afgestudeerden. Want ik wil geen tekort aan leraren. En ik wil enthousiaste en innovatieve jonge docenten voor de klas. Voor het beste onderwijs van onze kinderen.


Deel dit artikel