Hondenbaan

Geschreven door Wim van Geelen op 2 november 2012

Een hondenbaan, dat is de nieuwe baan van Loes. Zij vindt het fijn , dus wat zeur ik nu. Maar het is/wordt wel zwaar. Dag in dag uit in touw voor jouw partij en dan merken dat misschien wel de helft , of soms zelfs nog meer, van de Nederlanders het niet eens zijn met wat je doet of wat je zegt. Een hondenbaan, ook voor opiniegeiler Maurice de Hond. Dag in dag uit peilen, er altijd naast zitten en toch vrolijk doorgaan. Je moet maar durven! Wat hebben beide hondenbanen gemeen? Lees en huiver.

Loes kwam prominent in beeld op een bladvullende foto in de NRC van donderdag een week geleden. Ze zag er zeker niet uit als iemand die gebukt gaat onder haar hondenbaan. Naast haar was de Kamerzetel leeg. Daar had Jolande Sap moeten zitten. Voor het laatst, want de foto is genomen op het moment dat de Kamervoorzitter haar afscheidbrief voorlas. Jolande had niet de moed kunnen opbrengen om vanuit Venlo nog een keer naar Den Haag af te reizen. Zij had het bij een brief gelaten.  Daarin niets over haar oude fractie van tien of over de huidige fractie van vier.  Een opbeurend woordje was op zijn plaats geweest. Dat ben je eigenlijk verplicht tegen mensen die samen met jou deze hondenbaan vervuld hebben en ‘m nu dankzij jou kwijt zijn. Een gemiste kans.

Over naar Maurice de Hond en zijn hondenbaan. Want zo mag je de baan van deze opiniepeiler wel noemen. Dag in dag uit, week in en week uit, de meningen uit een selecte groep Nederlanders  peuren. Vooral de peilingen over het aantal virtuele Kamerzetels  hebben grote impact.  Maar bijna altijd zit onze opperpeiler er stevig naast. Maar geen nood, hij gaat onverdroten verder. Als dat geen hondenbaan is! Peilen zal hij al is het tegen beter weten in. Zo de afgelopen twee weken. Radiostilte heerst op  het Binnenhof. De politiek daar is in afwachting van het moois dat Rutte en Samsom met elkaar zullen gaan fabriceren. Er  was even niets te doen, er heerste een vacuüm zo gezegd en in dat gat is uiteraard  onze opperpeiler gesprongen.

Hij is weer aan het peilen geslagen. Wat zou u stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn?

En verdraaid wat blijkt? De PvdA zou minder dan 8 zetels krijgen dan men in september, toen het er echt toe deed, gekozen heeft. Dus Loes zou in theorie weer naar huis kunnen. Wat zielig nou om op gezag van de Hond als een hond met zijn of haar staart tussen de benen daar weg te moeten. Maar we zijn gewaarschuwd. Leven we niet  in een tijd dat geleerden hele proefschriften van elkaar overschrijven (zoals in Duitsland bij twee prominente politici het geval was), of topwetenschappers die data verzinnen (Stapel en ene prof. Polderman), of topsporters die het glashard liegen tot kunst verheven hebben (Lance Armstrong)?

Wie garandeert ons dat De Hond de resultaten van al die peilingen niet uit zijn duim zuigt?

Want dat is eenvoudig. Als ik nu een peiling zou organiseren dan weet ik één ding zeker: de VVD duikelt van 41 naar 34 zetels. De SP  en D66 stijgen en de Venlose gladdakker geef ik er ook een zeteltje of wat bij. Eenvoudig zat.

Dus zo’n hondenbaan is het goed beschouwt ook weer niet dat gepeil. Je leest de kranten goed, volgt de sociale media en kassa.

Ook GroenLinks blijft het niet goed doen. Bij de Hond van vier naar twee zetels en dat aantal zou ik ook zo maar uit mijn grote duim gezogen kunnen hebben. Niks an.

De Hond meldde ook dat hij gepeild had dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking vond dat GroenLinks maar beter opgeheven zou kunnen worden.

Maar hoe zo, de Nederlandse bevolking? Maurice dat is toch niet relevant. Het gaat toch om de leden van GroenLinks?

De mening van hen  had de Hond moeten peilen. Dus foutje en  bedankt Maurice.

Tenslotte nog een persoonlijke noot.

Mijn mening is  dat als peilingen richting de komende verkiezingen inderdaad keer op keer op dat aantal uitkomen er maar beter de stekker uitgetrokken kan worden. Met zo’n aantal Kamerleden immers is het moeilijk een deuk in een pakje boter te slaan. 


Deel dit artikel