Het Rariteitenkabinet van Opstelten komt er dus niet

Geschreven door Wim van Geelen op 10 augustus 2010

Het Rariteitenkabinet dat informateur Opstelten van de grond moet zien te krijgen zal, als het er komt, Nederland op stelten zetten. Toch komt dat vermaledijde minderheidskabinet dat de steun van de meerderheid van de Tweede Kamer moet krijgen er niet, zo veel is zeker. Maar komt het er onverhoopt toch, dan zal het struikelen over de allereerste bananenschil door G.W. op het Binnenhof achtergelaten en de bananen worden door G.W. al gepeld. Het kan dus gauw gaan. Maar zal het zo ver komen dat Nederland op stelten zal worden gezet door zo’n monstrum als een door G.W. gedoogd minderheidskabinet?

De eerste bananenschil ligt al op straat. W. heeft aangekondigd rond 11 september a.s. naar New York af te reizen om daar een vlammende speech te gaan houden tegen de verrijzenis van een moskee dicht in de buurt van Ground Zero. Als loslopende gewone Nederlander is er niet zo gek veel aan de hand. Je zou het aantal onzinuitkramende landgenoten de kost moeten geven! Maar als zelfbenoemd (komend) schaduwpremier van het kabinet-Rutte is dat probleem er natuurlijk wel degelijk. Dan wordt je, in ieder geval door het buitenland, als een representant van Nederland gezien en dat wil W. maar niet zien. Of hij ziet het wel, maar hij trejt zich er geen reet van aan. “Ik blijf zeggen wat ik wil, we hebben niet voor niets een agreement to disagree”, of om het in rond Hollands te zeggen:” ik blijf zeggen dat de Islam een verwerpelijke politieke ideologie is. Mijn collega’s zijn het daar natuurlijk niet mee eens, maar zij hoeven van hun hart geen moordkuil te maken”.

Iets anders dan, maar misschien nog wel ernstiger. De man zal dus blijven zeggen over een staatsman van een bevriend land dat hij een “total freak” is, een knotsgekke figuur, waarmee hij de Turkse premier Erdogan bedoelt. Overigens vergeleken met hem is W. maar een politieke friemelaar, maar het zal de Nederlandse diplomatie om over het bedrijfsleven maar het zwijgen te doen, buitengewoon veel moeite kosten om dit soort plooien glad te strijken. Als dat al lukt om die bananenschil, nadat ‘ie haar werk heeft gedaan, op te ruimen.

Voor Woerden heeft W. en zijn politieke gedachtegoed ook consequenties. In het bijzonder voor Progressief Woerden. Want wat staat er in het verkiezingsprogramma van die club te lezen?: “Geen mensen met een dubbele nationaliteit in regering, parlement, provinciale staten, gemeenteraden en bepaalde overheidsfuncties”. Ons gewaarde fractielid Rachid Abarkane kan dus zijn biezen pakken als er een Kabinet met gedoogsteun van de PVV komt.

Zoals gezegd gaat informateur Opstelten aan de slag om het zo ver te laten komen. De kans dat hij zal slagen zit er in want de drie hoofdrolspelers, Rutte van de VVD, Verhagen van het CDA en G.W. van de PVV hebben een ferme wil om Opstelten te laten slagen en wat die ferme wil betreft: daar is geen woord Lubberiaans bij.

Slaagt Ivo dan zijn bezuinigingen van € 18 miljard een feit. Maar waarop? Op linkse hobby’s, zoals G.W. dat graag ziet, valt niet zo veel binnen te halen. In de zorg en op de cultuur des te meer. Zorg is voor G.W. onbespreekbaar. Dus weer een banenschil. Hoe zijn fractie daar over denkt is overigens een vraagteken. Want de PV mag dan wel 24 zetels hebben, het is al G.W. die de klok slaat. Andere clubleden komen in het spel niet voor. Dat is overigens ook de reden dat de PVV niet in het Kabinet vertegenwoordigd zal zijn. Want om 3 of 4 PVV-ministersposten door G.W. te laten bekleden is toch echt van de gekke.

Slaagt Opstelten in zijn missie? Ik ben heilig overtuigd van niet en die overtuiging is gebaseerd op min bananenschiltheorie.

Maar wat dan wel? Voorlopig hou ik het op Paars Plus, hoewel er natuurlijk ook nog andere combinaties denkbaar zijn. De NRC heeft zaterdag jl. een wedstrijd uitgeschreven. Deelnemers daaraan moeten in 500 woorden een bespiegeling ten beste geven over wat men denkt dat er uit de hoge Haagse hoed zal komen. Daarbij moeten vragen aan de orde komen als:

• in welke week van 2010 (of 2011)zal het nieuwe kabinet bij de Koningin op het bordes staan?

• Welke partijen zullen dit kabinet gaan vormen?

• Kunnen er al namen genoemd worden va nieuwe bewindslieden?

Het zal duidelijk zijn dat ook dit webjournaal opgestuurd gaat worden naar weekblad@nrc.nl.

Aan de lezers van dit webjournaal de vraag: doen jullie mee?


Deel dit artikel