Het paard van Troje in het centrum van Woerden

Geschreven door Coby Franken op 13 september 2015

Een beter milieu eindigt bij TTIP? TTIP is een handelsverdrag in wording tussen EU en VS, dat de weg vrij zou maken voor bedrijven die winst maken ten koste van mens en milieu. Is TTIP een paard van Troje? Kom u informeren op 26 september op de Meulmansweg 27, voor de bibliotheek.

Winkelend publiek zal binnenkort een meters hoge paard van Troje tegenkomen in het centrum van Woerden. Op zaterdag 26 september zal een groep vrijwilligers van verschillende organisaties aandacht vragen voor het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) verdrag.

Wat is TTIP? Allicht heeft u er al eens van vernomen. Maar de grootste kans is dat u er nog nooit van gehoord heeft. Op het moment onderhandelt de Europese Commissie namens de lidstaten over één grote interne markt met de Verenigde Staten. Als we de voorstanders mogen geloven zal een succesvol akkoord leiden tot honderden miljarden aan extra economische groei en miljoenen nieuwe banen. TTIP wordt dan ook wel gepresenteerd als de goedkoopste weg om uit de crisis te komen. Maar volgens critici betekent het verdrag vooral een afbraak van de bestaande regelgeving rondom milieu, arbeid en veiligheid en is de beloofde economische groei een luchtkasteel.

Wat heeft TTIP voor gevolgen voor Woerdenaren? Dit valt nog moeilijk te overzien, maar waarschijnlijk Amerikaanse producten op de markt die aan veel minder strenge (voedsel)eisen hoeven te voldoen. Biologische landbouw en voedselproductie die niet kan concurreren. Mogelijk een Wallmart die het centrum van Woerden commercieel leegzuigt. Het TTIP lijkt op een waar paard van Troje. 

De actie is in samenwerking met het FNV, Milieudefensie, STOP-TTIP het TNI en andere maatschappelijke organisaties. 


Deel dit artikel