Hebben Kunduz en Woerden wat met elkaar te maken?

Geschreven door Wim van Geelen op 3 mei 2012

Gisteren werd bekend dat het Kabinet het Boerka-verbod gaat intrekken en verder dat mensen met een dubbele nationaliteit geen strobreed in de weg gelegd zal worden. Ruim een week geleden was dat onvoorstelbaar. Minister Spies van Binnenlandse Zaken en nu ook beoogd lijsttrekker van het CDA verdedigde beide besluiten( “boerka-verbod is van onvoorstelbaar groot belang”), hartstochtelijk. Maar Blondy, zoals programmamaker Prem Radhakishun ‘m steevast noemt, liep weg uit het Catshuis en de rest is geschiedenis. VVD en CDA sloten in de wandelgangen van de Kamer een nieuw akkoord met D66, ChristenUnie en GroenLinks. Jan Kees de Jager fungeerde als het oliemannetje voor deze nieuwe coalitie. Het waren dezelfde partijen die het eerder mogelijk maakten dat Nederland een politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz ging uitvoeren. Bestuurskundige Jouke de Vries noemde het in Trouw van 3 mei de coalitie van de Opluchting. De PvdA doet niet mee. Het heeft zich zelf buitenspel gezet of is, zoals kwade tongen beweren, zelf buitenspel gezet. In Woerden vormen de PvdA en GroenLinks Progressief Woerden. Heeft dit akkoord consequenties voor deze politieke samenwerking?

Dat de PvdA niet meedoet heeft als gevolg dat Jolande Sap als enige linkse partijleider haar handtekening zette onder een akkoord dat gaat over bijna € 12 miljard bezuinigingen. Maar door het uittreden van de PVV kon door slim onderhandelen een deel van de hervormingsvoorstellen slim worden uitgeruild (arbeidsmarkt, woningmarkt, hypotheekrenteaftrek en de AOW). Belangrijk ook wat gisteren naar buiten kwam: de bezuiniging van € 100 miljoen op de Sociale Werkplaatsen is, althans voor 2013, van de baan.

Uit de reacties die op de partijburelen aankomen blijkt dat lokale GroenLinksers er blij en trots op dat Jolande Sap zoveel “groens, duurzaams en sociaals” heeft weten te bereiken.

Ga er maar aan staan, naast de € 100 miljoen voor de Sociale Werkplaatsen een kolenbelasting, € 200 miljoen naar woningisolatie en duurzaam bouwen en natuurlijk ook punten als minder bezuinigen op passend onderwijs, natuur en cultuur.

Maar niet iedereen vloeit over van enthousiasme. Partijmastodont Leo Platvoet sloeg aan het twitteren en meldde: “GroenLinks met gebonden handen de verkiezingen in, perspectief op goede linkse samenwerking overboord”.

Of hij gelijk krijgt weten we pas op 12 september a.s. De al eerder genoemde Jouke de Vries ziet een nieuwe coalitie ontstaan tussen de coalitie van de Opluchting en de PvdA. Citaat: “ Omdat de huidige coalitie op een kleine meerderheid steunt is het dan niet ondenkbaar dat de PvdA onder leiding van Samsom (sic) nodig is voor de vorming van een nieuw kabinet. Spannende tijden”.

Wat zijn de gevolgen voor Progressief Woerden? GroenLinks zo’n beetje “op het pluche” en de PvdA in de oppositie? Toen Progressief Woerden in 2006 werd gevormd was de situatie precies andersom. De gedachte is dus niet gek dat de huidige situatie in Den Haag voor fractie en partij geen gevolgen heeft. Op de website staat een poll. Voorlopig is de uitslag fifty/fifty. Het kan dus nog alle kanten uit. Dat geldt wat Woerden betreft ook voor de ChristenUnie/SGP, nu de laatste partij geen gedoogsteun meer geeft.

Wat wel gevolgen kan hebben is wie er straks op de lijst van de PvdA komt te staan. Bij de vorige verkiezingen stond PW wethouder Loes Ypma 53ste. Een tijd verder en veel meer bestuurlijke ervaring rijker zou het zo maar kunnen zijn dat zij opschuift op de lijst. Zeker nu de fractie mensen verliest (Verbeet, Dijksma, Smeets, Van Veen, Albayrak, Leerdam). Of zij direct verkiesbaar wordt zal de toekomst uitwijzen. Kunduz en Woerden hebben op het lokale politieke erf dus zeker wat met elkaar te maken.


Deel dit artikel