Geert en Rita

Geschreven door Wim van Geelen op 6 april 2008

Het was de week van Geert W. en Rita V. Het was het gesprek van de dag in Nederland en in Woerden. Op kantoor in de koffiehoek, op de bedrijven tijdens de pauzes, in de directieketen en op de scholen in het tussenuur. Daar kan je niet omheen. Dus ook deze column zal er over moeten gaan.

We moeten er over schrijven omdat de gebeurtenissen rond Geert W. en Rita V. ook sporen zullen nalaten in de Woerdense politiek. Daarover later meer! De initialen heb ik bewust gebruikt. Niet alleen dat ik hun namen voluit niet meer kan horen, laat staan opschrijven, maar persoonlijk vind ik beiden ook een soort politieke criminelen. Vandaar Geert W. en Rita V.

Over Geert W. kunnen we het kortst zijn. Ik beperk me tot 3 zaken. Het filmpje, zijn gedachtegoed en de leugen die regeert. Het filmpje was natuurlijk helemaal niks. Plak- en knipwerk van het allerbelabberdste soort. Een aanfluiting. Vreemd was dat niet, want geen enkele regisseur van naam wilde zijn of haar naam hieraan verbinden. Zich eraan branden of nog erger. Dat was vooraf al duidelijk. En dan moet je zelf gaan prutsen. Het resultaat was navenant. Iedereen kan schrijven, iedereen kan een verhaal vertellen, iedereen in dit land kan foto’s maken en filmen, maar daar moet je anderen dan niet mee lastig vallen.

Ongelooflijk dat zoveel mensen hun kostbare tijd besteed hebben om naar zo’n wanproduct te kijken en dan heb ik het nog niet eens over de inhoud. De reacties in het buitenland vielen ook mee. Voor het ergste was gevreesd. Maar veel meer dan 40 studenten waren in Teheran niet op de been en in Medan bij het Nederlandse consulaat zag het bepaald ook niet zwart van de baardmannen. Alleen in Afghanistan was het drukker met protestanten. Pakistan spande de kroon met honderdduizend demonstranten. Wat mij dan altijd opvalt, is het gemak waarmee men in die verre buitenlanden aan de Nederlandse vlag kan komen.

Moet je hier eens proberen om een vlag van, neem China of voor het gemak Afghanistan, te krijgen. Lukt je niet. Hoe ik dat weet? Even een zijweggetje inslaan. In het hotel bij ons aan de overkant komen heel veel Chinese groepen. Tegen de hotelmanager heb ik meer dan eens gezegd dat hij een Chinese vlag moest aanschaffen. Dat zou een leuk welkom zijn voor zijn gasten. Mijn Chinese schoondochter, die ook in Woerden woont, ziet dat helemaal zitten. Maar nee hoor, die vlag hangt er nog steeds niet. Niet te krijgen. Maar dit terzijde.

Over het gedachtegoed kan ik kort zijn. Het wereldbeeld van Geert W. wordt wel erg sterk bepaald door die paar … Marokkanen, om oud wethouder Rob Oudkerk uit Amsterdam te citeren. Meer is het niet. Dat een Kamer daar uren debat aan kan vuil maken is eigenlijk onbegrijpelijk. Lichtend voorbeeld was Femke Halsema. Zij sloeg de spijker op de kop. Pal staan voor de vrijheid van meningsuiting, hoe verwerpelijk die mening ook mag zijn en gezamenlijk strijden tegen het terroristisch fundamentalisme.

De uitgestoken hand werd niet door Geert W. aanvaard. “Jullie bekijken het maar”. Geert W. ten voeten uit. Hij discussieert niet, maar poneert. Als hem het vuur na aan de schenen wordt gelegd treedt hij in herhaling. Debatteren is: “Haags gedoe”. Geen boodschap had onze imitatie-Mozart aan het Kabinet, dat hem belazerde. Onbegrijpelijk dat zo’n groot deel van de bevolking hem nog gelooft en dus aan de vlees geworden integriteit van iemand als Hirsch Ballin meent te moeten twijfelen. Ook in Woerden zal de persoon Geert W. en zijn monomane opvatting dat de wereld alleen maar bedreigt wordt door moslimfundamentalisme aanhangers hebben. Op plaatselijk niveau zal dat geen politieke vertaling krijgen, want de beweging van Geert W. blijft alleen maar landelijk actief. Volgens de peilingen is zijn PVV goed voor 14 tot 18 zetels.

Anders ligt het met de beweging van Rita V. Van Haags gedoe naar Haags geneuzel, het ligt voor in haar mond bestorven. Zij is wel van plan in de gemeenten actief te worden. Het begin van haar optreden met haar beweging was van een tenenkrommende knulligheid. Eigenlijk zou zij zich moeten schamen voor die abominabele presentatie op de boot van haar partij, die geen partij genoemd mag worden omdat het een beweging is. Dat is onvervalste humor. Je noemt het een beweging en je komt op krukken het podium op onder de tonen van het Wilhelmus, uitgespuugd door een piepende en krakende synthesizer. Was dan een flinke meid geweest en had voor een fanfare gezorgd, maar nee het moest op een koopje. Net als die lullige witte, blauwe en rode ballonnen en die uitgebloeide bos bloemen, meegepikt uit een stadsparkje. En niet te vergeten haar entourage van vastgoedboeren die, net zoals zij nu in mijn column, ook alleen maar met hun initialen in de krant komen. Gordon en Willibrord waren er ook bij. Gênanter kan niet en dat voor een vrouw die nu al van de daken schreeuwt dat zij de eerste vrouwelijk minister-president zal worden. Even los van Rita V. die dat, God verhoede het, nooit zal lukken, zou het in Nederland best eens tijd worden voor een vrouw in die positie. Moslimlanden als Turkije, Pakistan, Indonesië en Bangladesh gingen Nederland al jaren geleden met een vrouwelijke eerste minister voor. Maar dit terzijde.

Rita V. gaat wel lokaal en dus krijgen we er in Woerden mee te maken in 2010. In Heerlen, Den Helder en Noordwijk zijn inmiddels lokale Trots op-partijen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Kan dat ook met Trots op Woerden? In een vroegere column hebben wij daarop gezinspeeld en de gemeente opgeroepen als een haas iets met “Trots op Woerden” te doen. Octrooi op aanvagen of zoiets. Tot nu toe tevergeefs. Misschien dat deze oproep helpt. Want het mag natuurlijk niet zo zijn dat Rita V. er met die naam vandoor gaat.

In de peilingen staat zij op 22 zetels. Doet ToW in Woerden mee dan zal die beweging absoluut een paar zetels halen. Wat zeg ik? Met de PVV-stemmen erbij is Rita V. hier in Woerden toch zeker goed voor 8 á 10 raadszetels. De VVD en Inwonersbelangen zullen dat zeker gaan merken. De VVD omdat er nog oud zeer zit bij een deel van de huidige leden, om over haar kiezers maar te zwijgen. Inwonersbelangen, omdat de populistische toon die Rita V. aanslaat, met haar oproep om beleid via internet te laten bepalen, aan deze club en haar keizers besteed is. Misschien dat IB zich gaat omvormen tot de plaatselijke fanclub van Rita V. Dat oud VVD’ ster en oud-wethouder Marjolein Verburg, een soort van Rita- kloon, gaat optreden bij Inwonersbelangen 16 april a.s. op de ledenvergadering is een veeg teken.

Ten slotte nog even over Internet gesproken. Dat gaat huilen met de pet op worden. Je trommelt als ToW een paar honderd typende stadgenoten bij elkaar en pats boem er ligt zo maar een bestemmingsplan op tafel dat de bereikbaarheid van Woerden enorm zal verbeteren. Dat er vervolgens nergens anders meer geld en ruimte voor is zal die internetters verder een zorg zijn. Want ze doen mee. Ze zijn van belang. Ze zijn van de straat. Hun stem wordt gehoord. Dat alles onder de vlag van ToW. Laten we die vlag maar gauw inwisselen voor die van China. Dat kan ons nog te pas komen!!


Deel dit artikel