Ferm Werk: naar de inhoud alsjeblieft!

Geschreven door Marieke van Noort op 15 maart 2016

Afgelopen jaar is het in de gemeenteraad heel veel gegaan over Ferm Werk. Daarbij werd het door de meeste fracties belangrijker gevonden of de voorstellen die door de raad zelf waren aangenomen letterlijk waren overgenomen, dan of Ferm Werk de mensen die van een uitkering afhankelijk zijn goed naar werk of andere vormen van participatie begeleidt. Een doorn in mijn oog.

Fractiegenoot Jelle IJpma schreef ongeveer een jaar geleden al een soortgelijke blog. Toen was de oproep aan de raad om niet meer voortdurend naar de financiĆ«n te kijken, maar naar de inhoudelijke verbeteringen. 

Afgelopen week kwamen de werkloosheidscijfers van Woerden naar buiten: in de regio van Ferm Werk is 1,7% van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 4,7% landelijk. Niet dat je daaraan alle resultaten van Ferm Werk af kan lezen, maar het is in ieder geval positief nieuws. En dan vraag ik me wel af of we in de gemeenteraad met de goede dingen bezig zijn, met alle nadruk op de systemen, de processen en de invloed van de raad daarop. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de meeste raadsfracties zich daar ook op bezinnen. Want de resultaatafspraken met Ferm Werk werden, na alle ophef in de vorige vergaderingen over punten en komma's, nu met groot gemak als hamerstuk aangenomen. 

Laten we ons nu in de raad eerst eens, met dit goede nieuws in de achterzak, bezinnen op de manier waarop we met mensen om willen gaan die afhankelijk zijn van een uitkering. Wat Progressief Woerden betreft gaat dat met vertrouwen, nadruk op de talenten en mogelijkheden van mensen, met stimulans voor ontplooiing en zelfvertrouwen en confrontatie met niet-helpend gedrag. Met de wetenschap dat iedereen pech kan hebben in zijn leven waardoor hij/zij afhankelijk wordt van ons sociale vangnet. Dat niemand er zelf voor zal kiezen om aan de zijlijn te staan in de samenleving. En dat iedereen iemand nodig heeft die hogere verwachtingen van hem heeft dan dat hij van zichzelf heeft. Daar mag Ferm Werk wat ons betreft verder mee aan de slag!


Deel dit artikel