Eindelijk een aanpak van armoede die lijkt te werken.

Geschreven door Coby Franken op 30 mei 2017

In Woerden leven ruim 2000 gezinnen rond het bestaansminimum. Voor Progressief Woerden is goed armoedebeleid al jaren een speerpunt. Er bestaan wel wat regelingen voor gezinnen zoals de declaratieregeling waarmee bijvoorbeeld een abonnement op een krant kan worden betaald of een sportclub voor kinderen. Maar al jaren wordt er heel weinig gebruik gemaakt van deze regeling. Is er te weinig bekendheid? Of sluit de regeling niet aan op de leefwereld van inwoners?

Uit onderzoek wereldwijd blijkt steeds meer hoe armoede maakt dat je steeds verder in een negatieve spiraal komt, dat je door de armoede minder in staat bent slimme keuzes te maken waardoor het alleen maar erger lijkt te worden. Dat blijkt ook uit de cijfers van de schuldhulpverlening. Ons beleid in Woerden draagt onvoldoende bij aan echte duurzame oplossingen.

Daarom zijn wij heel enthousiast over het nieuwe armoedebeleid dat deze maand in de raad besproken wordt. Er wordt een heel nieuwe aanpak voorgesteld, de zogeheten 'mobility menoring' waarbij mensen niet alleen financiƫle hulp krijgen maar veel bredere coaching die aansluit op de eigen leefwereld en toewerkt naar het duurzaam uit de armoede raken. Ook wordt een veel actievere aanpak voorgesteld richting de groep waar het om gaat waarbij de inwoners die zelf ervaring hebben met armoede actief worden betrokken.

En er komt een maatwerkfonds in plaats van de declaratieregeling. Geen kadertjes meer van wat wel en niet mogelijk is als steun maar per inwoner kijken waar hij/zij mee geholpen is. Want misschien wil je liever een zak kattenbakvulling in plaats van een krant. En dan hoef je je huisdier niet naar het asiel te doen omdat je er niet meer voor kunt zorgen.

Eind juni zal de raad een definitieve uitspraak doen en ik hoop van harte dat het raadsbreed omarmt wordt.
Want dan kiezen we een aanpak van armoede die lijkt te werken. 


Deel dit artikel