De verkiezingen: proces en uitslag

Geschreven door Wim van Geelen op 22 maart 2010

” Op 8 februari 2010 werd de laatste column uit de vorige raadsperiode, die met rugnummer 77 geschreven. De twee jaar daarvoor gemaakte afspraak werd nagekomen. Beloofd werd dat mocht het zo worden dat de nummer 4 op de lijst van Progressief Woerden gekozen wordt dan vanaf die week een nieuw serie columns van start gaat.” Het is een weekje later geworden, een kniesoor die daar op let, maar de eerste column uit een reeks die van 100 tot 200 zal lopen (afspraak=afspraak!) is in de derde week na de verkiezingen toch maar uit de pen gevloeid. Korter dan te doen gebruikelijk de afgelopen jaren, maar die lijn zal voor het vervolg worden vastgehouden onder het even afgezaagde als mottige motto “Kort maar krachtig”.

Verkiezingen: het proces.

 Natuurlijk gaat deze column over de verkiezingen. Eerst over het proces, waar in de pers zo veel over te doen is geweest en dan over de uitslag in Woerden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen ging in den lande heel wat mis. Telfouten, met z’n tweeën in een hokje, ronselen van machtigingen, dubbele stempassen en incomplete stembiljetten. Daarnaast was er nog de kwestie van de gordijntjes. Zaten die er nou vroeger of niet. Op de radio speelde zich een heuse polemiek af. Er waren lieden die bij hoog en bij laag beweerden dat het stemhokje vroeger afgescheiden was door een gordijn en anderen die het tegendeel beweerden. Feit is dat niemand een foto kon tonen waarop te zien was dat eerst een gordijntje opzij geschoven moest worden alvorens men kon stemmen. Hier ook nooit gezien, terwijl ik al vanaf 1968 mee loop. Dus gordijntjes weg.

Wat ging er in Woerden fout? Eigen waarneming zegt dat er weinig echt mis is gegaan en ook van anderen heb ik dat niet gehoord. Bij mij in stembureau 04 (’t Oude Landt) tolereerde ik wel twee mensen in het stemhokje als de situatie daar om vroeg. Iemand van het stembureau ging dan mee. Dat kwam daar zeker een keer of tien, twintig voor. Bij slechtzienden b.v. en daar waren er in ’t Oude Landt behoorlijk wat van. Alleen moet er dan welvoor gezorgd worden dat degene die meeging het stemhokje in politiek niet gebonden was.

Het tellen is natuurlijk een drama. Zo snel mogelijk afschaffen dat gezeur en weer een betrouwbare stemcomputer nemen. Die zijn er inmiddels. Maar zo lang dat nog niet is toegestaan moet er geteld worden door mensen die er geen 8 uur of het dubbel aantal uren in het stemlokaal hebben opzitten. Verse krachten dus. Want telfouten liggen direct op de loer als je na een dag of een halve dag als lid van het stembureau gefunctioneerd te hebben, de biljetten op de goede volgorde en de goede stapelmoet legen. Dat moet, zonder er dramatisch over te doen, in Woerden ook het geval geweest zijn. Maar net als in Rotterdam: aan de uitslag verandert dat niets.

Verkiezingen: het resultaat

Dan de uitslag. Voor Progressief Woerden viel het resultaat ronduit tegen. Verwacht? Niet door iedereen, maar ik moet in alle eerlijkheid zeggen het getal van 5 in eigen kring genoemd te hebben. Je hangt het alleen natuurlijk niet aan de grote klok. Loes ging als PW lijsttrekker voor 7 en naar buiten toe hield ik ook het moreel hoog. Het verlies heeft zeker te maken met landelijke ontwikkelingen, maar ook met de bestuursdeelname. Neem Harmelen b.v. De collegepartijen kregen het daar op hun brood dat zij niet uitsluiten dat de polder Bijleveld ooit in een bedrijventerrein wordt veranderd. Scheelt zo maar 600 stemmen, zoals oud fractievoorzitter Yolan Koster ons voorrekende.

Progressief Woerden is nu verliezer, samen met de beide andere coalitiepartners en dat houdt in dat we tot de oppositie veroordeeld zijn. Gelukkig heeft elk nadeel haar voordeel, want in de oppositie kan je meer van je eigen idealen verwoorden. Dat legt geen windeieren, zoals de winnaars van de verkiezingen, VVD, D66 en Inwonersbelangen hebben gemerkt.

Zij gaan nu met de SGP het nieuwe College vormen. De basis is smal. Met SGP 16 zetels, zonder 15. De meerderheid, maar wel een krappe.

Het kan zijn dat men daar in de loop van de onderhandelingen ook achter komt en een visje gaat uitgooien richting CDA of Progressief Woerden. Mijn advies is: laten we daar niet intrappen. Er is al te veel gebeurd dat niet meer met de mantel der liefde te bedekken is. Wij maken ons op voor het voeren van een constructieve oppositie, want dat heeft Woerden ook nodig. Zeker in de periode van grootschalig bezuinigen die nu aanbreekt. De lezer van deze columns zal daar absoluut iets van meekrijgen.


Deel dit artikel