De PvdA Nieuwkoop zal waarlijk herrijzen. Hoe zit 't in Woerden?

Geschreven door Wim van Geelen op 14 augustus 2012

Deze week barst het verkiezingsgeweld weer los. Vooral de TV komt zendtijd te kort om vooruit te blikken op 12 september. Opiniepeilers maken overuren en politici weten van gekkigheid soms niet wat ze doen: aan ijslolly’s likken b.v., tomatenijsjes aanbieden of rozen uitdelen. Zaterdag verscheen er in de NRC een uitgebreid artikel over zo maar een gemiddelde Nederlandse gemeente. Nieuwkoop, 17 jaar geleden in dezelfde krant over hetzelfde thema bevraagd. De kop boven het artikel is dat de PvdA Nieuwkoop waarlijk zal herrijzen. Maar het beeld dat in het artikel over de plaatselijke politiek geschetst wordt stemt treurig. Als ledenorganisatie leidt de partijen een kwijnend bestaan. Geldt trouwens ook voor andere partijen. Weinig leden en nog minder leden die actief zijn, terwijl de vergrijzing toeslaat. 17 jaar geleden werden dezelfde mensen van de PvdA uit Nieuwkoop in het NRC-artikel sprekend ingevoerd. Dat is tekenend voor de situatie. Aanwas is er niet of nauwelijks geweest. Zal men zich staande kunnen houden? Het artikel stemt tot nadenken, want hoe staat het er in Woerden eigenlijk voor?

De PvdA Nieuwkoop heeft een enthousiaste voorzitter en een dito penningmeester.  Met nog een enthousiast lid moet dit drietal de verkiezingscampagne in Nieuwkoop voor de PvdA gaan vormgeven. Te beginnen uiteraard met het plakken van de verkiezingsposter op de door de gemeente beschikbaar gestelde borden. Dat zijn er 20. Het parool luidde “niet te vroeg plakken” omdat onverlaten van andere partijen er dan overheen gaan plakken. Maar op het moment suprême dat er geplakt zou gaan worden liet het partijbureau het, tot frustratie van het drieral, afweten. De posters die er woensdags zouden zijn kwamen pas des vrijdags. Tot verdriet van het trio, want dat moest nu met lede ogen aanzien dat de SP er eerder bij was.

Na het plakken komt het in de brievenbussen doen van een folder. Saai werk. Dan kan je beter een marktkraam huren, die op het centrale marktplein van Nieuwkoop neerzetten en van achter de kraam je boodschap vertellen aan wie het maar horen wil. Dat gaat men doen, maar gaat het veel zoden aan de dijk zetten?  Nee, wan tin hun hart is het trio er van overtuigd dat hoe beter de partij het landelijk doet hoe groter de kans op lokaal succes is.

Wat ze tijdens deze campagne niet zullen doen is een hotemetoot uit Den Haag halen. Bij de vorige verkiezingen hebben ze dat wel gedaan. Ze hebben via de media daar veel aandacht aan besteed, maar er kwamen zeggen en schrijven maar drie leden naar de bijeenkomst.

Het ideaal van partijvoorzitter Hans Spekman is in Nieuwkoop verder weg dan ooit. Het is het ideaal van een lokale partij die als een soort van lokaal ombudsteam van de partij problemen signaleert, luisterend naar de mensen en actie onderneemt. Dat zou de band met de achterban moeten herstellen. Maar vindt daar de mensen maar eens voor. Makkelijk gaat het activeren van de achterban niet.

Daar komt bij dat de partij door eigen toedoen is gemarginaliseerd en vrijwel onzichtbaar is geworden door met GroenLinks in 1995 Progressief Nieuwkoop te vormen.

Het huidig bestuur vindt dat de partij bij de volgende raadsverkiezingen onder eigen naam weer mee moet gaan doen., “goed om de afdeling weer wat meer profiel te geven”.

Huidig fractievoorzitter van Progressief Nieuwkoop, Joke van Boxtel, ziet daar weinig heil in “Profiel tegen over wie? Hun achterban? Die bestaat alleen maar in hun eigen hoofd”.

In Woerden, dat wat de partijontwikkeling als twee druppels water op Nieuwkoop lijkt, speelt deze discussie ook. Samen blijven als Progressief Woerden of ieder apart.

Het bestuur heeft er al een enquête aan gewaagd, maar de uitkomsten daarvan zijn nog niet bekend.

Begin september gaat de kogel door de kerk.

Mijn opvatting daarover is net dor Joke van Boxtel keurig verwoord. Gewoon doorgaan dus.

 


Deel dit artikel