de alles wordt anders show na 9/6

Geschreven door Progressief Woerden op 11 juni 2010

De alles wordt anders show na 9/6. Nou ja alles ? Wel veel. Het CDA verliest ook in Woerden, 17% t.o.v. de vorige Tweede Kamer- verkiezingen en ruim 2% t.o.v. de gemeenteraad van 3 maanden geleden. De VVD stijgt resp. met 7,8% en 4,3%. De SP behaalt in onze gemeente 6,8% dat is 4% minder dan vier jaar geleden. De PVV komt nu binnen met 12,1 en dat is een stijging van 7,3 %. Heel curieus is D66 met een stijging van 6% naar 7.7% ; een daling van 4 % sinds de verkiezingen van maart.

Kijken we naar de combinatie PvdA en Groen Links (In Woerden bekend als Progressief Woerden) dan zijn de stijgingen 1,7 en 4%. Iets preciezer bekeken dan wordt een lichte daling van de PvdA ruimschoots gecompenseerd door de stijging van GroenLinks. Als er een Progressief Nederland had bestaan, dan had dat 40 zetels gekregen en hadden we op tijd naar bed gekund afgelopen woensdagnacht. (Overigens stond ook in de peilingen deze combinatie al wekenlang op plm. 40 Kamerzetels)

Er was mij ook gevraagd te bekijken wat voor effect deze uitslag op een zetelverdeling in de Woerdense Raad zou hebben, waarbij Inwonersbelangen op 5 zou blijven. Dat laatste is kwestieus IB deed niet mee en partijen als PVV en SP doen (tot op heden ) weinig tot niet mee met de Woerdense gemeentepolitiek. Dat zijn ook 5 zetels. Moet ik alle drie mee laten tellen dan moet ik 115,9% aan stemmen over de raad verdelen. Rekenkundig kan alles dus dat leidt tot: VVD 6, CDA, IB, PW allen 5, PVV 3, SP 2 evenals D66 en onze kleinere Christenbroeders.

Ik heb nog enkele andere varianten geprobeerd , waarin ik het stemmentotaal had teruggebracht tot 100%, in beide gevallen ging dan de VVD naar 7 en PW naar 6.

Ik geloof dat het tijd wordt voor een grote progressieve volkspartij.

Frans Gottmer.


Deel dit artikel