Dag van de leraar

Geschreven door Loes Ypma op 4 oktober 2014

Elk jaar hebben we op de Dag van de Leraar extra aandacht voor onze docenten. Dat is terecht, want zij zorgen voor goed onderwijs en dragen bij aan de toekomst van onze kinderen. Vandaag hebben wij enkele leraren speciaal in het zonnetje gezet, omdat zij zijn verkozen tot leraar van het jaar en om van hen te leren wat wij als politici beter kunnen doen.

Leraren verdienen iedere dag onze bijzondere waardering. Mede dankzij hen hebben onze kinderen een plezierige jeugd, leren ze iedere dag nieuwe dingen en worden ze wie ze willen zijn. Het is daarom goed dat leraren onze waardering merken in hun salarissen, die vanaf dit jaar weer omhoog gaan. Ze merken het door de extra ruimte die we ze geven in de klas, zonder verstikkende inspectiebezoeken. Ze merken het in hun klas, waar ze de baas zijn over eigen klaslokaal en samenwerken met collega's om nog beter les te geven. En ze merken dat door het extra geld dat beschikbaar komt, zodat ze bijscholing kunnen volgen en zelf blijven leren.

Vandaag wilden wij als onderwijswoordvoerders terug de schoolbanken in en leren van inspirerende docenten. Waar kan dat nu beter dan bij de leraren die tot docent van het jaar zijn benoemd? Wij gingen langs bij Marloes, Wilma en Sander om te zien hoe zij hun enthousiasme op hun leerlingen overbrengen. Hoe zij ieder kind stimuleren het maximale uit zichzelf te halen. Hoe zij elke dag opnieuw vol energie voor de klas staan.

Ik was vandaag bij Wilma Sassen, docente bij de Onderwijs Zorg Combinatie (OZC) Orion in Leiderdorp. OZC Orion biedt een combinatie van onderwijs en zorg aan kinderen met uiteenlopende gedragsproblemen. Deze kinderen zouden binnen het reguliere en speciaal onderwijs niet aan leren toekomen. Tijdens mijn bezoek aan de school ging ik in gesprek met de schoolleiding. Het team van OZC Orion zet zich dagelijks in om kwetsbare kinderen weer te laten leren. De korte lijntjes tussen ouders en verzorgers, Jeugdzorg en de school dragen hieraan bij. Het is fantastisch om te zien dat het kind centraal staat en dat ouders nauw worden betrokken bij de ontwikkeling van hun kind. Eén ding kwam tijdens het gesprek als rode draad naar voren: geen enkel kind hoort noodgedwongen thuis te zitten.

OZC Orion en Wilma Sassen staan symbool voor tal van andere scholen en hardwerkende leerkrachten. Zij zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van kinderen. De PvdA vindt het dan ook meer dan terecht dat leraren vandaag in het zonnetje worden gezet.


Deel dit artikel