Beleids-diarree

Geschreven door Progressief Woerden op 29 maart 2013

Raadsbreed uitgemeten, een PW' tje van fractievoorzitter Rinus Tersteeg over beleids-diarree.

Als een gemeente veel praat en weinig doet is de kans groot dat er een overmaat aan plannen is en aan beleid en dat het echte werk blijft liggen.
Dan is sprake van beleids-diarree. In Woerden hebben we in de coalitie afgesproken dat niet meer te willen. Dus vooral aandacht voor de uitvoering en het neerzetten van resultaten.

Verbazingwekkend is het dan ook dat er gisteren in de raad een motie is aangenomen om toch weer beleid te gaan maken. De indieners, Inwondersbelangen, CDA, D66 en Lijst van der Does willen dat er gewerkt gaat worden aan een beleidsnota Jeugd. De gemeenten krijgen op dit onderdeel meer verantwoordelijkheden en dan is het, zo sprak een raadslid, wel handig om het op een rijtje te hebben.
Ik word daar niet blij van. Het college is er niet om dingen op een rijtje te zetten voor raadsleden. Belangrijker nog, de gemeente krijgt ook meer verantwoordelijkheid voor de zorg voor volwassenen. De gedachte achter deze  decentralisaties van bevoegdheden is dat de gemeenten in staat zijn om deze onderwerpen met elkaar te verbinden en er daardoor meer uit te halen. Simpel gezegd; bij kinderen horen ouders en in 8 van de 10 gevallen is voor beiden zorg nodig. De kunst is om dit slimmer te organiseren. Beleid maken voor elke doelgroep is dan precies het tegenovergestelde.

Wethouder Yolan Koster deed nog een poging om de indieners van dit voorstel tot nader inzicht te brengen maar het mocht niet baten. De motie is aangenomen en we gaan weer beleid produceren.

Dom en duur. Het zij zo.


Deel dit artikel