2014: terugblik op een druk politiek jaar

Geschreven door Marieke van Noort op 31 december 2014

Onder de kerstboom is het mijmeren begonnen: het was me het jaartje wel... Zo'n verkiezingsjaar is natuurlijk altijd spannend voor een politieke partij. Eerst de campagne, dan de coalitieonderhandelingen. En omdat er zoveel inhoudelijk belangrijke zaken besloten werden voor de mensen in Woerden, werd het extra intensief.

Met de verkiezingen in maart trad een nieuw team van raadsleden, fractie-assistenten en fractievolgers aan bij Progressief Woerden. Het enthousiasme spat er vanaf. We gingen het anders aanpakken: meer politiek op straat, naast alles wat er onder de woerdense kaasstolp ook moet gebeuren. Dat lukt aardig; met vijf eigen themacafés, bij ieder wijk- en dorpsplatform minstens één progressieveling, maar vooral gesprekken over wat woerdenaren aangaat op straat, bij een kop koffie in de stad en op social media. Maar eerlijk is eerlijk, ik moet zelf toch bekennen dat ik aardig onder die kaasstolp getrokken wordt door de actualiteiten en soms zelfs door het politieke gekonkel. 

Over de coalitievorming is al veel gezegd. Terugblikkend ben ik vooral erg tevreden over wat we van ons verkiezingsprogramma, waarvan we aan de Woerdenaren hebben beloofd dat we er ons voor inzetten, in het coalitieprogramma hebben gekregen. Trots op het investeringsfonds Sociaal Domein, waar we vernieuwingen van kunnen betalen in de zorgtaken die de gemeente vanaf morgen op zijn bordje heeft. En ook trots op de investeringen in duurzaamheid, met sinds het najaar ook heldere ambities: in 2030 moet Woerden een klimaatneutrale gemeente zijn!

Vanaf de zomer werden de voorbereidingen op de taken in de zorg die naar de gemeente toekomen alleen maar intensiever. U heeft hierover eerder op onze site alle ins en outs kunnen lezen. We zijn er trots op dat we een wethouder hebben met het hart op de goede plaats en ideeën voor beleid die sociaal en vernieuwend zijn. Tegelijkertijd schromen we als fractie niet om haar scherp aan te spreken op haar toezeggingen en haar te confronteren met dat de uitvoering niet altijd strookt met wat we in beleid hebben afgesproken. Dat hoort bij een dualistisch stelsel, wat ons betreft mag dat best. 

Terugblikkend ben ik trots op onze club bevlogen progressieven. We doen wat in ons vermogen ligt om Woerden socialer en duurzamer te maken. Èn de politiek dichtbij te laten zijn. Dat we nog een hele stad en drie dorpen te winnen hebben lijkt me duidelijk. Op naar 2015!


Deel dit artikel