Ken uw raadslid: Jelmer

Geschreven door Progressief Woerden op 27 november 2019

Afgelopen jaar stonden alle fractieleden met een interview in de Woerdense Courant. Dit keer: Jelmer Vierstra. Jelmer wikt en weegt en zoekt de juiste balans in het maken van keuzes. Die hij vervolgens ook goed uitlegt.

Oplossingen met alleen voordelen en zonder nadelen bestaan niet. "Vaak moeten wij kiezen voor de minst slechte oplossing en dat moet je dan goed uitleggen." Raadslid Jelmer Vierstra van Progressief Woerden is iemand die bij ieder besluit het spreekwoordelijke weegschaaltje erbij pakt. "Is het in balans en wat kunnen we doen om het te verbeteren."

Door Winny van Rij

Woerden – Jelmer is geboren en getogen in Woerden. "Behalve in Snel & Polanen woonde ik wel in iedere wijk." Zelfs toen hij in Utrecht studeerde. "Ik had hier mijn sociale leven, was vrijwilliger bij Babylon en had niet zoveel met studentenverenigingen." In die periode kreeg hij verkering met Loes Ypma en ging hij van de Leidsestraatweg met Loes naar een appartementje boven winkelcentrum Molenvliet.

Innerlijke drijfveer

Hij komt uit een politiek nest. "Mijn vader stond ooit op de lijst maar zat nooit in de raad. We lazen kranten, discussieerden geregeld maar pas door Loes en mijn schoonvader werd ik politiek actief." Hij vond dat hij pas de raad in kon toen Loes naar de Tweede Kamer vertrok. "Vlak na haar vertrek werd ik fractie-assistent." Hoewel het geen vraag was of hij politiek actief zou worden, komt de drijfveer echt uit hemzelf. "Democratie is belangrijk, maar ook kwetsbaar. Als je kijkt naar de geschiedenis en de rest van de wereld is democratie niet vanzelfsprekend."

Eerlijke verdeling

De progressieve inborst komt uit zijn diepe overtuiging dat een eerlijke verdeling van arm en rijk belangrijk is. "In landen waar die verschillen het kleinste zijn, is men het gelukkigst, volgens onderzoek. Net als dat mensen gelukkiger zijn in landen met een grote overheid zoals bij ons." Het gaat er bij hem dan ook niet in dat mensen denken dat de overheid expres vervelende besluiten neemt. "Je kunt nooit iets verzinnen waar iedereen blij van wordt." Nu is hem dat toch een beetje gelukt met het kliko stemmen waarvoor hij het beloningssysteem bedacht: wie de grijze container minder vaak aan de weg zet, krijgt geld terug. "We zijn daarin best uniek en in Woerden gaat het uitzonderlijk goed in vergelijking met andere gemeentes." Het afvalbeleid houdt hem ook vanuit zijn werk voor een milieuorganisatie bezig. "Verpakking, afval scheiden, plastics. Ik lobbyde flink om statiegeld in te voeren op kleine flesjes en blikjes. Dat komt er nu ook."

Leuke vraagstukken

Jelmer houdt van vraagstukken met een complexe belangenafweging, zoals schuifruimte. "Niemand wil grote bedrijfshallen in z'n achtertuin. Ik kijk wat we terug kunnen doen met een geluidswal waar je ook kunt wandelen en sporten." Of de brug over de Oude Rijn. "De minst slechte oplossing kost nu 30 in plaats van 12 miljoen. Onhaalbaar." En de transitie van Middelland. "Projectontwikkelaars bouwen het liefst in een leeg weiland, dus hoog bouwen zodat het betaalbaar is, maar mensen die er tegenaan kijken zijn niet blij." Dat schipperen moet zowel in de raad en op het werk als thuis. "We kunnen kwalitatief goed ruziemaken, van mening verschillen, maar dan kijken we toch weer wat in het belang van het gezin is." Dat past bij het alles afwegende type raadslid dat hij is. "Ik bekijk alle voor- en nadelen want er is altijd een andere kant." Alleen bij scooters en vuurwerk is hij vrij uitgesproken. Wat Jelmer betreft mogen deze allebei verboden worden.

Lees hier het interview online


Deel dit artikel