Hele sociaal domein in de raad

06/11/2014 - Vanavond staan de plannen van het hele sociaal domein op de agenda van de raadsvergadering. Een belangrijk moment voor de invulling van ons verkiezingsprogramma. Met vier eigen voorstellen (moties) en een aantal voorstellen (amendementen en moties) die we samen met andere partijen indienen, scherpen we de plannen nog een beetje aan.

Bij de commissie Welzijn van twee weken geleden, publiceerden we al onze overwegend positieve reactie op dit uitgebreide plan. Nu gaan we graag verder in op de voorstellen die we gaan doen. 

Sociale infrastructuur

Waar het alle professionele zorg betreft is het plan goed uitgewerkt. En dát we meer gebruik gaan maken van mensen hun eigen kracht, eigen netwerk, vrijwilligers en mantelzorgers is ook duidelijk. Maar er is in de plannen te weinig aandacht voor hóe we de sociale infrastructuur gaan versterken waar het gaat om vrijwilligers, mantelzorgers, respijtzorg en een goede sociale samenhang in wijken en buurten, is nog niet voldoende uitgewerkt. Daarom vragen wij in een motie, die door CU/SGP mee wordt ingediend, om een plan hiervoor.  
CU/SGP dient in aansluiting daarop nog een motie in over het versterken van ondersteuning aan mantelzorgers. Dat is eigenlijk een nadere invulling van het mantelzorg/respijtzorgonderdeel van onze motie. Wij steunen die van harte door mee te tekenen. 

Visie op werk en inkomen is het belangrijkst

Woerden heeft een hele goede visie op papier gezet over het werk dat Ferm Werk nu doet: inwoners ondersteunen als zij structureel geen werk hebben, uitkeringen en toelagen verstrekken en deze mensen begeleiden naar werk. De tendens in de visie is een sociale, stimulerende manier van omgaan met inwoners. Maar in de verordeningen klinkt een veel restrectiever geluid. Dat komt doordat we de verordeningen met meerdere gemeentes moeten maken. In een amendement stellen we, samen met vier andere partijen, dat het duidelijk moet zijn dat de visie het belangrijkst is. 

Werk moet lonen

Veel bijstandsgerechtigden werken met behoud van uitkering. Bijvoorbeeld in een re-integratietraject of een werkstage. Wij vinden dat mensen die werken, ook als dat met behoud van uitkering is, hier een beloning voor verdienen. Daarom vragen we om een onderzoek naar de mogelijkheid om de premie voor deze mensen te verhogen. 

Bijzondere bijstand hard nodig 

Verschillende regelingen voor aanvulling van een minimuminkomen worden afgeschaft. Bijvoorbeeld de (nogal omslachtige) regeling van het jeugdsportfonds. De wethouders hebben toegezegd dat deze regelingen opgaan in de bijzondere bijstand. Maar dan moet dat wèl goed gecommuniceerd worden. 

Sancties moeten menselijk blijven

Als mensen niet goed meewerken aan re-integratie bij Ferm Werk, kunnen er sancties worden opgelegd. Op zich is dat logisch. Maar bij het korten op de uitkering, maken we ons er wel zorgen over of die sancties niet leiden tot echte armoede. Daarnaast vragen we ons af of er niet stimulerendere manieren zijn om sancties op te leggen. 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht