Ei gelegd: integraal beleidsplan sociaal domein

13/10/2014 - Afgelopen donderdag stond het hele sociaal domein op het programma van de raadscommissie. En Progressief Woerden is ronduit trots op dat wat er opgeschreven is. De visie, waar we het al zo lang over gehad hebben, is omgezet in concrete plannen voor de uitvoering.

Om het ons eigen te maken moesten we wel door zo'n 500 pagina's heen lezen. Maar wat we lezen bevalt ons goed. Termen als eigen regie, eigen kracht, maatwerk en vroege signaleirng hebben vorm gekregen. 

Eigen regie

Mensen die ondersteuning nodig hebben houden zelf de regie over hun leven doordat zij zelf het ondersteuningsplan op kunnen stellen. Kunnen zij dit niet helemaal zelf, dan krijgen ze ondersteuning van Woerden Wijzer. Naast de nu al beschikbare website woerdenwijzer.nl en de telefonische vraagbaak, komen er consulenten in het WoerdenWijzerTeam die mensen kunnen ondersteunen. Het ondersteuningsplan is óók de toegang tot specialistische zorg, waar tot nu toe een aparte indicatie voor nodig was. Daarover schreven we vorige maand al een blog

Vroege signalering

De samenwerking wordt goed gezocht met 'natuurlijke vindplaatsen' zoals scholen, huisartsen en consultatiebureaus. Zo wil Woerden eerder betrokken raken bij gezinnen en huishoudens die in de problemen dreigen te komen. Naast dat dit goed is voor de mensen (want niemand zit te wachten op zware problemen) is het goed voor de financiën. Zwaardere problemen betekent immers intensievere zorg en die zorg is duurder. Deze manier van werken moet flink bij gaan dragen aan de bezuinigingen die op stapel staan, zonder dat het de kwaliteit van de zorg schaadt. 

Sterke samenleving

In de plannen wordt uitgebreid beschreven dat er meer aanspraak gedaan gaat worden op de samenleving: aan mensen wordt gevraagd eerst in hun eigen sociale netwerk te kijken wie hen kan helpen, dan wordt gekeken naar vrijwillige zorg, dan naar voorliggende voorzieningen (zoals het algemeen maatschappelijk werk) en tot slot pas naar gespecialiseerde professionals. Wat daarbij in de plannen nog wel ontbreekt, is de manier waarop Woerden er voor gaat zorgen dat die samenleving die vraag aan kan. Hierover gaat één van onze voorstellen die in de gemeenteraad van november zal worden ingediend. 

Meer weten?

We hebben onze bijdrage aan de commissie uitgeschreven en globaal voorzien van de antwoorden en vervolgacties. Wilt u ons wat meegeven? Neem dan contact op met Marieke van Noort.  

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht