Romeinse Schepen horen in Woerden

17/08/2018 - De fractie van Progressief Woerden vindt dat de Romeinse Schepen, de Per Mare ad Laurium en Fiducia, in Woerden thuishoren. We hebben een rijke Romeinse geschiedenis met onze castella. We hebben hier 7/8 Romeinse schepen opgegraven, meer dan waar dan ook in Europa. En in de Woerden 7 is ontdekt dat Romeinse rivierschepen niet alleen een zeil, maar ook een complete roei inrichting hebben.

Er zijn in Woerden meerdere organisaties en zelfs ondernemers die er aan mee willen werken dat de Romeinse schepen blijven varen.

Daarom vind Progressief Woerden het onbegrijpelijk dat het bestuur van de Stichting Romeins Schip Woerden niet alleen haar eigen activiteiten wil beëindigen, maar ook de boten wil overdoen aan instellingen buiten Woerden. PW wil weten wat er gebeurt en vindt dat het college van Burgemeester en Wethouders zonodig moet ingrijpen.

Geacht college,

Wij zijn bezorgd over de plannen van de Stichting Romeins Schip Woerden waardoor de schepen uit Woerden zouden moeten vertrekken. Wij hebben begrepen dat er een aantal organisaties zijn die deze activiteiten zouden willen ondersteunen, maar dat de Stichting Romeins Schip deze samenwerking afwijst.

Wij stellen u daarom de volgende vragen;

1 Is het correct dat de stichting Romeins Schip Woerden haar activiteiten wil beëindigen, omdat ze onvoldoende vrijwilligers kan werven en onvoldoende steun kan krijgen vanuit de Woerdense samenleving en de gemeente?
2 Is het correct dat de stichting de Romeinse schepen wil overdoen aan stichtingen van buiten Woerden?
3 Is de gemeente betrokken bij die voornemens van de stichting?
4 Zijn het Stadsmuseum Woerden, het Gilde Woerden, de KUVO, de stichting Woerden Marketing of andere Woerdense organisaties of ondernemers betrokken bij deze beslissingen van de stichting en zijn er alternatieve plannen ontwikkeld voor een doorstart door, met of zonder de stichting?
5 Welke subsidies zijn er vanuit de gemeente Woerden, de provincie Utrecht of andere overheidsorganisatie verstrekt voor de bouw, de aanschaf en de exploitatie van de Romeinse schepen de Per Mare ad Laurium en Fiducia?
6 Welke mogelijkheden ziet het college van BenW om, vanuit Woerdense initiatieven, de Romeinse schepen wel voor Woerden te behouden?
7 Is het college voornemens om daartoe (tot het behoud van de schepen voor Woerden) initiatieven te ondernemen of te ondersteunen of daartoe voorstellen aan de gemeenteraad voor te leggen?

Progressief Woerden,

 

Jelle IJpma

Jelmer Vierstra

Deel dit artikel


Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Nieuwsoverzicht