Rijngracht best charmant idee

06/11/2014 - Lees hier de tekst van Jelmer Vierstra over de visie van Woerden op de Binnenstad en onze visie op de Rijngracht.

Zeker in verkiezingstijd hebben wij tijdens het campagne voeren de nodige klachten over de gemeente gehoord. Maar vaak als je doorvraagt, in gesprek raakt met mensen, over wat ze nu echt van Woerden vinden. Dan hoor je eigenlijk telkens hetzelfde: Woerden is er enorm op vooruit gegaan de afgelopen twintig jaar. En eerlijk is eerlijk moet men toegeven, dat heeft de gemeente niet slecht gedaan.

En het niet slecht gedaan hebben als oordeel van een burger over zijn overheid betekent in Nederland dat je geweldig werk hebt geleverd. En ook persoonlijk kan ik dat onderschrijven. Toen ik 15, 16 was, was er hoegenaamd niks te beleven. Uitgaan in Woerden was echt geen optie. En waar staan we nu:

  • Een tiental bloeiende kroegen
  • Een ruim aanbod aan verschillende goede restaurants
  • Vrijwel iedere week evenementen en voor iedere doelgroep: Groove, Shantyfestival, Straattheater- en jazzfestival, nachtcultuur, summerlake, atelierroute en Babypop.
  • En een winkelaanbod dat altijd al iets was om trots op te zijn. Veel unieke en plaatselijke ondernemers. Maar ook de landelijke formules die je graag in de buurt hebt. Keurig in balans.

En het wordt steeds beter want Woerdense ondernemers weten steeds beter in te spelen op de profilering die Woerden gekozen heeft: hoofdstad van het groene hart. Waardoor we nu, in navolging van onze streekmarkt, diverse restaurants ook een Stadshotel hebben dat zich voor een belangrijk deel richt op eten uit de streek. De conclusie is dat Woerden het goed doet. Woerdense ondernemers doen het goed, Woerdense vrijwilligers doen het goed en ook de Woerdense gemeente doet het goed.

En de Woerdense gemeente blijft het goed doen als we deze visie lezen. Want ondanks het feit dat het op zoveel punten geweldig gaat met Woerden zijn er ook zorgen en blijft beleid dus nodig. En het verheugt de fractie van Progressief Woerden dat het college niet achterover leunt maar actief met de zorgen van nu, en die van de toekomst aan de slag gaat.

Want de wereld staat niet stil. De visie noemt zeer terecht de trends van onlineaankopen, stagnerende bevolkingsgroei en winkelleegstand. En wat Progressief Woerden betreft heeft het college ook goed in de gaten wat het antwoord daarop moet zijn: in een woord samengevat tot belevingswinkelen. Woerden moet een stad worden waar het goed toeven is. Een stad waar mensen komen voor een totale beleving van cultuur, historie en winkelen in het centrum.

En de vraag hoe we dat voor elkaar krijgen wordt behoorlijk goed beantwoord. Progressief Woerden ziet veel goede aanknopingspunten in de visie. Vrijwel alle relevante aspecten waarop een gemeente invloed heeft worden geadresseerd. Parkeren, revitalisering van de Rijnstraat, leegstand, het aanpakken van de haven en intensieve samenwerking met de ondernemers. En dat allemaal binnen de financiƫle kaders die de raad aan het college heeft gegeven. Petje af daarvoor.

Maar Progressief Woerden heeft wel een zorg die deze visie niet helemaal wegneemt. Wij vragen ons af of de maatregelen in deze visie op de lange termijn voldoende blijken om Woerden dat centrum te geven dat wij zo graag willen. Dat centrum van belevingswinkelen.

En dat heeft een beetje te maken met een kleine inconsistentie in het stuk, wat ons betreft. Want terecht stelt de visie dat het winkelaanbod geconcentreerd moet gaan worden. Omdat er nu eenmaal minder behoefte is aan vierkante meters winkeloppervlak. Maar tegelijk moet de Rijnstraat gerevitaliseerd worden tot een aantrekkelijke winkelstraat. Dit terwijl we al zoveel moeite hebben om de Voorstraat vitaal te houden. Wij snappen de keuzes die het college voor de kortere termijn maakt. Strakke financiƫle kaders. Voor alle Woerdense ondernemers wat willen doen, ook die in de Rijstraat. Maar wij vragen ons wel af of wij het op de lange termijn kunnen volhouden om en in de Voorstraat, en in de Kruisstraat/Kerkstraat en op het Kerkplein en dus ook in de Rijnstraat een bloeiend en vitaal winkelaanbod te willen houden.

Ik zal er geen doekjes omheen winden, Progressief Woerden is best gecharmeerd van het idee van een Rijngracht in Woerden. De limes weer intact, een mooie gracht om langs te wonen en van horeca te genieten, eventueel wat kantoren, en een geconcentreerd winkelgebied in de overige straten. Maar wij snappen ook heel goed dat wij niet van de Woerdense belastingbetaler kunnen vragen om die Rijngracht te financieren. Zeker niet in deze tijd. Wij staan volledig achter de afspraken hierover in het coalitieakkoord.

Maar wij willen het college, maar vooral onze collega partijen hier in de raad het volgende voorhouden: Het prachtige plaatsje Zevenbergen, onderdeel van de gemeente Moerdijk, heeft ook voor de keuze gestaan om weer water in het centrum te willen. Deze gemeente is op zoek gegaan naar externe financiers omdat ook in Moerdijk de bomen niet tot in de hemel groeien. Ruim 20 miljoen heeft de hele exercitie daar gekost, exclusief een parkeergarage. Bijna 90% van die twintig miljoen euro is gefinancierd door het Rijk, de provincies Zuid-Holland en Zeeland en door het waterschap. Waardoor de gemeente zelf uiteindelijk maar 10% van de aanleg heeft hoeven financieren.

Ik vraag de Woerdense partijen om deze kennis mee naar huis te nemen en er over na te denken. Ik vraag jullie erover na te denken of een beperkt percentage van de totale aanlegkosten van een gracht in de Rijnstraat, bijvoorbeeld zo rond de zes ton, de situatie voor jullie verandert. En ik vraag jullie of dit perspectief niet een onderzoek waard is naar de mogelijkheden voor dergelijke financiering in Woerden.

Als de tijd rijp is zullen wij met een motie komen om het college te vragen deze mogelijkheden te onderzoeken. Die ruimte is er gelukkig in ons coalitieakkoord. Maar niet voordat wij het gevoel hebben dat een meerderheid in Woerden en een meerderheid in deze raad dit werkelijk ziet zitten. Want beslissingen als deze moeten breed gedragen zijn.

Tot die tijd kan het college wat ons betreft volle kracht vooruit met de uitvoer van voorliggende visie.

Deel dit artikel


Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.

Reacties

Op 07-11-2014 14:12 schreef Bas van Noort: Prima stuk Jelmer!
Het getuigt van visie, ga er voor!
Bas

meld deze reactie als ongepast


Nieuwsoverzicht