Inzet in informatie vooralsnog geslaagd

09/04/2014 - Na de verkiezingen van 19 maart begon de paringsdans tussen de partijen. Voor Progressief Woerden is dit tot nu toe positief verlopen. Op 8 april is besloten dat de partijen D66 (5 zetels), Progressief Woerden (4 zetels), VVD, ChristenUnie/SGP (beiden 3 zetels) en Sterk Woerden (2 zetels) met elkaar in gesprek gaan om te kijken of een coalitie van deze 5 partijen haalbaar is.

Initiatief

Het CDA, de grootste partij met 7 zetels, had het initiatief in de informatie. Na een eerste openbare vergadering besloot het CDA, mede naar onze wens, een informateur aan te stellen die het informatieproces moest gaan begeleiden. De heer Koen, CDA-burgemeester in Capelle a/d IJssel, werd bereid gevonden en er werd een opdracht aan hem geformuleerd. 

Opdracht aan de informateur

Die opdracht was onderwerp van gesprek in de tweede openbare vergadering. De opdracht die het CDA voor hem had geformuleerd stuitte op weerstand van onze kant, maar ook van andere partijen. Want het CDA had gevraagd om coalities met het CDA te onderzoeken. Wat ons betreft moest de informateur alle mogelijke coalities onderzoeken. Daarbij ging het ons om de vraag: "wie is nu de opdrachtgever? Het CDA of de raad?" Wat ons betreft natuurlijk de raad. De passage "met het CDA" werd geschrapt, waardoor wij in ons informatiegesprek vrij konden spreken over de door ons gewenste coalitie. 

Inzet in informatiegesprek

In het informatiegesprek legden onderhandelaars Jelmer Vierstra en Marieke van Noort het standpunt van Progressief Woerden uit aan de informateur: de voorkeur gaat uit naar een coalitie met D66, VVD, CU/SGP en Sterk. Omdat wij inschatten dat we daarmee het meest van ons verkiezingsprogramma kunnen realiseren. Op ons belangrijke verkiezingsthema het sociale domein hebben we veel aan CU/SGP en Sterk, terwijl op het gebied van duurzaamheid we onze doelen goed kunnen realiseren met D66. Met hen en de VVD hebben we ook de afgelopen jaren goed gezorgd voor een gezond financieel plaatje. Niet onbelangrijk in deze kleurrijke coalitie is dat er een basis van vertrouwen is. 

Waarom niet het CDA? 

Wat ons betreft heeft het CDA niet de eerste voorkeur. Dat zit 'm vooral in het aanzienlijke wensenlijstje van het CDA, wat vaak niet overeen komt met onze wensen. De westelijke randweg springt het meest in het oog. Op het sociaal domein komen we er inhoudelijk waarschijnlijk wel uit, alleen is in de campagne ook duidelijk geworden dat het CDA daar geen financiĆ«le middelen voor over heeft. 
Daarnaast pleit het CDA voor terugdraaien van maatregelen die de afgelopen vier jaar nodig waren om de financiĆ«n op orde te krijgen, en je goed voor te bereiden op alle veranderingen die ons te wachten staan op het gebied van zorg, hulp en ondersteuning van kwetsbare inwoners. Daarmee haal je misschien wel een zetel extra, maar je onderhandelingspositie wordt slechter. Want ook het CDA wil niet aan kiezersbedrog doen. Dus een aanzienlijk deel van hun wensenlijstje zal toch werkelijkheid moeten worden. Daardoor viel het CDA voor ons, als eerste optie, af. 
Informateur Koen concludeerde in ons gesprek dan ook: "Het CDA heeft het zichzelf wel moeilijk gemaakt". En zo is het ook. 

Laatste ronde

In de informatieperiode bleek dat niet alleen onze partij hier op deze manier over denkt. Iedere partij heeft daarin zijn eigen reden om niet meteen met het CDA in zee te willen gaan. Van de vijf partijen die nu met elkaar aan de slag gaan had alleen CU/SGP een eerste voorkeur voor een coalitie met het CDA. Logisch, zij zien verwantschap met het CDA in hun christelijke achtergrond. Maar ook zij lieten in de laatste informatievergadering van 8 april blijken dat zij tevreden terugkijken op de behaalde resultaten in de coalitie van de afgelopen vier jaar. 
Daarmee lag op deze avond de mogelijkheid op tafel om D66 het initiatief te geven om te proberen een coalitie te smeden van de vijf partijen. 

En nu?

We zijn er nog niet. De vijf partijen gaan de komende dagen in gesprek om te kijken of er inderdaad een basis van vertrouwen is dat we er met z'n vijven uit gaan komen. En daarna gaat het echte formeren pas beginnen. Dan moeten we er inhoudelijk uit gaan komen. Bouwen aan een coalitie-akkoord dat recht doet aan de vijf partijen. Wij zullen dat proces telkens spiegelen aan de inhoud van ons verkiezingsprogramma. Kunnen wij met deze coalitie werkelijk inhoud geven aan onze drie kernpunten: Sociaal, Duurzaam en Samen Sterk? 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht