Iedereen moet kunnen stemmen - wij stellen vragen

17/12/2020 - In maart zijn de verkiezingen voor de tweede kamer. Het is belangrijk dat iedereen dan een stem kan uitbrengen. Ook mensen met een beperking zoals niet goed kunnen lezen. Het stembiljet is ook best ingewikkeld. In Woerden willen we dat iedereen mee kan doen aan de democratie. Nu is er een goede uitleg gemaakt met tips voor gemeenten door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG).
Wij willen graag dat in Woerden deze uitleg wordt gelezen en nagevolgd. Daar stellen we vragen over.

Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zien we dat er de handreiking “toegankelijk stemmen“ is uitgebracht. We zijn trots dat wij als gemeente Woerden ons eerder hard hebben gemaakt voor toegankelijkheid van de verkiezingen voor mensen met beperkingen. We zijn benieuwd wat de gemeente Woerden dit keer kan en wil doen.

1. Ziet het college, gezien de handreiking, mogelijkheden om het stemmen in de gemeente Woerden meer toegankelijk te maken dan tot nu toe het geval is?

2. Zo ja, op welke specifieke punten wordt de toegankelijkheid van het stemproces verder verbeterd?

Voorziet het college uitdagingen in de communicatie met laaggeletterden en inwoners met een verstandelijke beperking over de corona-aanpassingen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.

3. Heeft het college in dit kader extra aandacht voor eenvoudige communicatie naar inwoners bij de Tweede Kamerverkiezingen? Waar bestaan eventuele aanvullende maatregelen uit?

 

Handreiking toegankelijk stemmen

Deel dit artikel


Velden gemarkeerd met * zijn verplicht om in te vullen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Nieuwsoverzicht