Het is relatief goed ‘anders’ zijn in Woerden

15/01/2015 - In de week waarin heel Europa is geschrokken van de gebeurtenissen in Parijs organiseerde Progressief Woerden een themacafe over diversiteit in Woerden. Marieke van Noort, fractievoorzitter van Progressief Woerden: “Mijn belangrijkste conclusie is dat de behoorlijk geslaagde integratie in Woerden te danken is aan het feit dat rijk en arm, jong en oud en allochtoon en autochtoon in Woerden dwars door elkaar wonen. Wij willen ook in de toekomst dat mensen elkaar helpen. We zullen hier in de nieuwe woonvisie rekening mee moeten houden”

Dertig aanwezigen, vertegenwoordigers van minderheden en andere belangstellenden, discussieerden over diversiteit in Woerden. De aanleiding voor het themacafé was tweeledig: de discussie in Woerden over de huisvesting van een nieuwe groep vluchtelingen en de aangifte van het Woerdense college tegen Wilders.

De conclusie dat gemengd wonen belangrijk is werd breed gedeeld. “Homoseksuelen zijn in Woerden in veel opzichten in Woerden beter af dan in de grote stad. Dat is heel anders dan twintig jaar geleden,” stelt Erick Valk namens het COC. “Dat heeft voor een deel te maken met die spreiding. In andere gemeenten zijn wijken waar religies een grote spelen en waar discriminatie van homo’s daardoor meer voorkomt”. Daarnaast benoemt Valk het permanente belang van voorlichting op scholen.

Renee van Baal van het steunpunt voor vluchtelingen relativeert de druk die door de komst van extra vluchtelingen op de woningmarkt komt, en zij vertelt: “jongere vluchtelingen kunnen prima in een soort studentenhuis wonen, maar dat soort woningen zijn er in Woerden nauwelijks, wij hebben veel relatief dure eenpersoonswoningen met alles erop en eraan voor onze jongeren.”

Lambert Neuzerling van ASV Bredius, voorheen de gehandicaptenvereniging Woerden: “Sport is een belangrijk middel voor integratie, zeker voor de mindervaliden. Denk aan boogschieten: dat gaat heel goed voor veel mensen met een beperking, maar is ook erg leuk zonder fysieke handicap”

Van Noort sluit het themacafé af met woorden over de gebeurtenissen in Parijs: “Laten we elkaar opzoeken, juist als we verschillend zijn; leer van elkaar, ieder met zijn eigen mening. Dat is het feest der diversiteit”

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht