Coalitieakkoord Woerden bereikt: Samen werken aan het Woerden van morgen

21/05/2014 - D66 Woerden, Progressief Woerden, CU/SGP, VVD en STERK Woerden hebben vandaag hun coalitieakkoord bekend gemaakt. De titel luidt: ‘Samen werken aan het Woerden van morgen’. Uit het akkoord blijkt dat de nieuwe coalitie nadrukkelijk vorm en inhoud wil geven aan een nieuwe verhouding tussen overheid en samenleving, maar ook tussen raad en college. Woordvoerder Heerd Jan Hoogeveen (D66): “De titel maakt al veel duidelijk. Overheid en inwoners zullen samen de klus moeten klaren. Dat vraagt om inzet van alle betrokkenen: van inwoners, van raadsleden en van wethouders.”

Het akkoord laat zien dat de coalitiepartijen kiezen voor een zorgvuldige overgang van de decentralisaties, door het instellen van een investeringsfonds sociaal domein. Doel is wel dat de gemeente de nieuwe taken nog deze raadsperiode uitvoert voor het geld dat de gemeente ervoor krijgt van het Rijk. Dat laatste laat zien dat voor partijen een gezond huishoudboekje een belangrijk uitgangspunt is geweest. Investeringen in duurzaamheid (bijvoorbeeld milieuvriendelijk bermbeheer) en onderwijs worden mogelijk gemaakt. Het aantal supermarkten dat op zondag open mag blijft ongewijzigd. De openingstijden veranderen wel, en het nieuwe college krijgt de opdracht om een alternatief te vinden voor het systeem van loten.

Heerd Jan Hoogeveen: “We hebben een beknopt coalitieakkoord gesloten, omdat we vinden dat ook veel onderwerpen in de raad moeten worden besproken. We willen de andere raadsfracties ook de mogelijkheid geven om aanvullingen te doen op het akkoord. Daarom is het coalitieakkoord nog niet ondertekend, maar doen we dat na het debat op 27 mei a.s.”

Aan de raad wordt voorgesteld om het nieuwe college te laten bestaan uit wethouders van alle vijf de partijen. De wethouders van de partijen die nu reeds in de coalitie zitten zijn kandidaat, waarbij er wisselingen plaatsvinden in hun portefeuilles. Namens STERK Woerden wordt Margot Stolk als wethouder voorgedragen. Stolk was eerder lange tijd wethouder in Vianen.

Op 27 mei om 20:00 uur vindt het debat plaats over het coalitieakkoord, en wordt het nieuwe college geïnstalleerd.

Via deze link kunt u het akkoord downloaden: coalitieakkoord 

 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht