Ken uw raadslid: Marieke

Geschreven door Marieke van Noort op 9 maart 2019

Afgelopen jaar stonden alle fractieleden met een interview in de Woerdense Courant. Dit keer: Marieke van Noort, fractievoorzitter. Marieke staat met haar poten in de klei en vertelt hoe de fractie de samenleving opzoekt deze termijn.

Ken uw raadslid: Marieke van Noort

De politiek is Marieke van Noort met de paplepel ingegoten. "Mijn vader was politiek actief, ik ben hem gevolgd, mijn broer was rechts. Daar kon ik lekker tegenaan sputteren," zegt de fractievoorzitter van Progressief Woerden. "Het sociaal domein heeft mijn hart, maar ook het financiële. Politieke keuzes moeten realistisch zijn. We willen allemaal wel een betere zorg en goed onderwijs, maar dan moet je wel de belasting verhogen of geen brug over de Oude Rijn aanleggen."

Door: Winny van Rij

Woerden - Op haar 17e startte Marieke samen met onder andere Loes Ypma, begeleid door Jelle IJpma, de Jonge Socialisten van de PvdA in Woerden. "Een leuke tijd. We hadden drie doelen: een condoomautomaat, een nachtverbinding met Utrecht en een Coffeeshop." Dat is allemaal gelukt. "Voor mijn gevoel hadden we al veel invloed."

Poten in de klei

Tijdens haar studie in Amsterdam was ze lid van de landelijke Jonge Socialisten, maar daarna even helemaal niet politiek actief. "Ik heb zelfs mijn PvdA-lidmaatschap opgezegd. Ik zit tussen die partij en Groen Links in en dat is in Woerden samengevoegd." In 2010 kwam ze weer naar Woerden en ging in 2012 opnieuw de politiek in. "Loes was toen nog net wethouder en vroeg me erbij. Na anderhalf jaar was ik fractievoorzitter." Ze is ook nu geen lid van een landelijke partij. "Hier hoef ik niet te kiezen, kan mijn eigen standpunt bepalen. Het lokale spreekt me vooral aan. Aanbellen bij mensen, horen wat ze te melden hebben en zien waar je mee bezig bent. Met je poten in de klei."

Tegen populisme

Als politiek voorbeeld noemt ze Femke Halsema. "Zij staat voor de sociale samenleving en duurzaamheid in combinatie met realisme. Dat betekent dat je altijd de consequenties van je keuzes laat zien. Ze kan het beter vinden met een tegenstander die de keuzes goed onderbouwt dan met een partij die maar wat roept. "Ik ben een fel tegen populisme."

Naast iemand staan

Het allerbelangrijkste vindt zij oog hebben voor mensen die mensen die ondersteuning nodig hebben. "Je kunt zeggen dat zo iemand niet wil werken en zo snel mogelijk weer uit die uitkering moet, maar moet je zien wat zo'n houding doet met je zelfbeeld. Geen mens vindt het leuk om een uitkering te krijgen." Marieke is van het werkelijk interesse tonen en kijken naar de talenten. "Dat duurt misschien wel iets langer maar dan help je mensen echt, sta je naast ze en doe je het samen."

Op zoek gaan

Daarom moet de inspraak ook beter. "Het gemiddelde gezin in de straat zie je niet op een inspraakavond over bijvoorbeeld afvalbeleid. Toen ik aanbelde bij een gezin in Molenvliet bleek dat de mensen daar geen buurman met een aanhanger hebben die grof vuil wil wegbrengen en geen 25 euro om het te laten ophalen. Het wordt daar snel rommelig." Raadsleden zien dat niet vanzelf, dus dat vraagt wel wat van volksvertegenwoordigers. "Ik zoek mensen die je niet hoort." Ze vindt dat de burgerparticipatie beter moet. "Gesprekken voeren zonder verborgen agenda, van tevoren kaders aangeven waarbinnen inwoners ideeën kunnen aandragen, dan hoef je later niemand teleurstellen." Dat kan in Woerden. "Zo'n leuke en actieve gemeenschap met mooie initiatieven."

Lees het hele interview hier online

 


Deel dit artikel