Winkels mogen open op zondag, CU/SGP uit de coalitie

22/12/2016 - Gisteravond besloot de gemeenteraad dat de winkels voortaan op zondag open mogen, net als op andere dagen. Fractievoorzitter Marieke van Noort schreef hier het voorstel voor. Met dit besluit breken wij samen met D'66, VVD en Sterk Woerden de coalitieafspraken met ChristenUnie/SGP. Zij stappen hierdoor uit de coalitie. Dat vraagt om uitleg.

Coalitieakkoord

Het compromis dat in 2014 tot stand kwam in het coalitieakkoord (8 koopzondagen en roulerende middagopenstelling van supermarkten) hebben onze partijen met het volle verstand gesloten. Het was niet wat wij destijds wilden, maar het geheel van het coalitieprogramma, met veel aandacht voor het sociaal domein en een ambitieuze duurzaamheidsagenda rechtvaardigde voor ons het compromis. 

Veranderende situatie

Maar de situatie is sinds 2014 veranderd. In alle omliggende gemeenten zijn op zondag de winkels geopend, waardoor de concurrentie oneerlijk werd. Vooral voor bouwmarkten, tuincentra en supermarkten. Deze ondernemers trokken dan ook hard aan de bel, verenigd in 'open Woerden'. Natuurlijk hebben we gesprekken gevoerd in de coalitie om tot nieuwe wegen te komen. Maar de ChristenUnie/SGP bleef, met alle recht, bij hun standpunt dat zij niet verder konden gaan dan het compromis uit 2014.

Onderzoek

Ook was het beeld van 'wat de samenleving wil' nog niet helder. Er was een beperkt aantal ondernemers en inwoners die lawaai maakten, maar hoeveel Woerdenaren vertegenwoordigden zij? Daarom hebben we in juni om een onderzoek gevraagd naar draagvlak onder inwoners en ondernemers.De uitkomsten van dat onderzoek zijn duidelijk, verreweg de meeste Woerdenaren willen ruimte voor open winkels op zondag. Zowel consumenten als ondernemers. 

Kiezen 

Dat betekent dat wij de afgelopen weken hebben moeten kiezen tussen het vasthouden aan gemaakte afspraken of tegemoet komen aan een wens van de samenleving. We hebben gekozen voor het laatste omdat uiteindelijk de Woerdenaren, de samenleving, onze baas is. 

Het besluit

Vanaf nu mogen alle winkels zelf kiezen of ze op zondagen open gaan, met dezelfde tijdsinperking als op andere dagen (officieel 6.00 - 22.00, in de praktijk natuurlijk minder). Op 1e Kerstdag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag blijven de winkels dicht, net als op kerstavond, goede vrijdag en dodenherdenking (4 mei), alledrie na 19.00 uur. 

Verdeeld stemmen

Onze fractie heeft in de raadsvergadering verdeeld gestemd. Loukmane Issarti, Jelmer Vierstra en Marieke van Noort stemden voor het voorstel. Jelle IJpma tegen. Jelle vind namelijk dat de samenleving te jachtig is en een rustpunt in de week nodig heeft. Ook verwees hij in zijn stemverklaring naar de rechten van de arbeiders waar hard voor gestreden is door de vakbonden. 

Coalitiebreuk

Maar het verdeeld stemmen symboliseert ook dat Progressief Woerden het moeilijk heeft met het breken van afspraken de met het volle verstand zijn gemaakt in 2014. Wij hebben dan ook begrip voor het besluit van de CU/SGP-fractie om uit de coalitie te stappen. Wij hopen van harte dat het op de een  of andere manier mogelijk is om ook de rest van ons coalitieakkoord uit te voeren. 

Lees de hele bijdrage van Marieke van Noort

Publicaties over deze raadsvergadering: 

RTV Utrecht
Woerden.tv
RPL FM
 

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht