In Memoriam: Kees Tilanus

03/07/2016 - Kees Tilanus, groot inspirator bij Progressief Woerden en GroenLinks, is 28 juni overleden. Wij herinneren hem.

Kees en Bep Tilanus zijn begin zeventiger jaren in Woerden komen wonen. Beiden maatschappelijk zeer actief. Bep jarenlang in het onderwijs. Kees, terwijl hij werkte aan het jeugdzorgbeleid bij het ministerie van justitie, in de politiek voor de PPR. Als raadslid was hij in Nijmegen actief geworden, hij kwam een paar jaar in het landelijk partijbestuur en zat van 1974 tot 1987 in de provinciale staten van Zuid-Holland want Woerden was toen nog een Zuid-Hollandse gemeente. Toen Woerden Utrechts werd, tegen de zin van Kees in, werd hij de lijsttrekker in Woerden voor de nieuwe partij GroenLinks. En van 1990 tot 2000 was hij raadslid, met een altijd herkenbaar en voorspelbaar progressief verhaal. Hij had altijd een goed en breed onderbouwd verhaal met een vooruitziende blik. Hij liep ver voorop in solidariteit en duurzaamheid. 

Toen Kees niet meer in de raad zat bleef hij voorop lopen, bij de FNV, bij de ANBO, als bestuurslid van GroenLinks Woerden, bij het landelijk informatie en ondersteuningspunt voor Seniorenraden (LOIS), en nog meer landelijke clubs waarvan hij meestal secretaris of voorzitter werd, omdat hij de spil van de activiteiten was. In de negentiger jaren organiseerde hij de Woerdense interculturele festivals, hij was al bestuurslid van Vluchtelingenwerk in de beginjaren. En nadat hij in zijn werkzaam leven het standaardwerk voor beleidsmedewerkers in de jeugdzorg had geschreven (Jeugdzorg en jeugdbeleid), richtte Kees zich als pensionaris vooral op de ondersteuning van het ouderenbeleid. Hij werd de landelijke vraagbaak voor alle Seniorenraden en ouderen die betrokken waren bij gemeentelijk, provinciaal en landelijk ouderenbeleid. Hij was zo'n beetje de professor voor het jeugdbeleid en werd de professor voor het ouderenbeleid. En nu allemaal als vrijwilliger. En allemaal op de fiets en met de trein, het hele land door. 

Naast het social domein was hij van jongs af aan tot op het eind van zijn leven betrokken bij duurzaamheid. Hij was jarenlang pleitbezorger van het Groene Hart (tegen de "bouwdrift" van Woerden die hij vreesde na annexatie van Zegveld en Kamerik) en hij was nog dit jaar bij de eerste bijeenkomst van de nieuwe beweging Duurzaam Woerden. Zeer aandachtig, terwijl het hem steeds moeilijker viel om alles te verstaan. Schrijven deed hij nog zeer intensief als eindredacteur van de nieuwsbrief voor Seniorenraden. Maar zijn gehoor maakte dat hij het moeilijk vond om bijvoorbeeld nog actief te zijn bij verkiezingsactiviteiten voor Groen Links en Progressief Woerden. Maar hij bleef doen wat hij kon: Kees Tilanus was een groot inspirator voor solidariteit en duurzaamheid, geboren 18 oktober 1933, overleden 28 juni 2016.

Deel dit artikel


Nieuwsoverzicht