Stappenteller

Geschreven door Wim van Geelen op 2 juli 2012

Ik ben al aan m’n zoveelste column bezig, maar het is me nog niet overkomen dat het onderwerp me op een presenteerblaadje werd aangereikt. Nu wel, eindelijk. Maarten Stiggelbout, Woerdens voorman waar het gaat om gezond bewegen, is daar verantwoordelijk voor. Hij is de grote man achter de stappenteller. Dat is een handig instrumentje dat meet hoeveel stappen je op een dag zet. Om die activiteit te promoten bedacht Maarten dat het handig zou zijn om de politiek in zijn woonplaats maar eens in te schakelen. Dat is ‘m gelukt. In de week van 16 tot 22 juni liep (een deel van) politiek Woerden met zo’n apparaat aan zijn of haar broekriem.
Maarten vroeg niet alleen dàt van de politici. Hij verzocht ook of zij een blog hierover wilde bijhouden of hem deelgenoot te willen maken van elke oprisping die het gebruik van dat mechaniekje opriep. Bij deze dus. Deze hoogst individuele impressie.

‘Politiek in Beweging’ is een actie van de stichting Woerden Actief om politici op een aansprekende en laagdrempelige wijze inzicht te geven in het belang van een gezonde leefstijl, maar ook inzicht in hun eigen leefstijl.

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten volwassenen een half uur per dag matig intensief lichamelijk bezig zijn. Denk aan de oudste beweging van de wereld of aan  wandelen, fietsen, grasmaaien, stofzuigen, zwemmen enz. enz.

Dit half uur hoeft niet aaneengesloten te zijn, want het kan ook tweemaal een kwartier of driemaal tien minuten bewegen zijn.
Voor jongeren (tot 18 jaar) en voor mensen met overgewicht, mijn geval dus, wordt geadviseerd om minstens een uur per dag actief te zijn.

De stappenteller meet niet de tijd, maar wel het aantal bewegingen. De norm ligt bij 10.000 stappen. Haal je dat, dan ben je gezond bezig. Wil je afvallen, dan is zelfs 10.000 stappen niet voldoende. Het moeten er dan minstens 14.000 zijn.

De uitslag van de 22 Woerdense raads- en Collegeleden die mee gedaan hebben, stemt niet tevreden. Slechts 6 voldeden er aan de norm. De rest lag er onder. Het CDA scoorde het hoogst van de partijen, maar dat is geheel op het conto te schrijven van  Vera Streng. Zij is verpleegster en loopt op een dag heel wat af in dat ziekenhuis.

Loes, Rachid en ik scoorden als PW deelnemers, rond de 8.000. Dat was niet zo goed. Alleen Jaap van der Des scoorde nog slechter.

Gelukkig komt er begin september nog een herkansing. Als Progressief Woerden gaan we dan zeker hoger scoren. Hoe ik dat weet?

Lopen doe ik niet genoeg , maar fietsen des te meer. Laat de stappenteller nou geen fietstrappen meten. De stappenteller is dus geen trappenteller, een minpuntje. Dat kan echter  ondervangen worden, zei me Maarten, door per kwartier fietsen 2.500 stappen op te tellen bij het aantal dat de stappenteller meet.

Maarten ziet de politici wat dit betreft een voorbeeldfunctie vervullen. En ik moet zeggen in mijn geval klopt het ook, want tot september, de week van de herkansing, heb ik de stappenteller al uitgeleend. Aan familieleden en bekenden.

Ten slotte wat vond je ervan?, wilde Maarten weten. Ik moet zeggen dat ik het een heel leuk experiment vond. Nuttig ook, niet alleen vanuit het oogpunt van bewustwording, maar ook voor zo’n banaal weetje  als te weten hoeveel stappen het is van bed naar douche, van de kamer naar de keuken, van de keuken naar de schuur of hoeveel stappen je maakt bij het grasmaaien of in de supermarkt.

Met andere woorden: de eerste week van september sta ik er weer gesteld voor. Dan is het Excelsior: steeds hoger.


Deel dit artikel